Oxfiléspett med kornotto och grillade ärtskidor
25 maj, 2022
AvTimm Vladimir
Grilla saftiga oxfiléspett och ät med krämiga korngryn och grillade ärtskidor. En lätt rätt med mycket smak!
Annons
Oxfiléspett med kornotto och grillade ärtskidor
Krämiga korngryn passar perfekt till grillat!
4 portioner
Du behöver:
600 g oxfilé
6 torkade enbär
6 stjälkar färsk rosmarin
3 msk olivolja
1 ekologisk citron
Salt och nymalen svartpeppar
Krämiga korngryn:
500 g ärter i sin skida
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja till stekning
300 g korngryn
1 dl vitt vin
7 dl ljus kycklingbuljong (tärning eller fond + vatten)
1 dl crème fraiche, 18%
1 dl vispgrädde
50 g färskriven parmesan
4 msk färsk körvel
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
Färsk körvel
Gör så här:
- Tänd grillen. Skär köttet i tärningar, ca 1½x1½ cm. Krossa enbären i en mortel. Skölj och hacka rosmarinen fint. Skölj citronen och riv skalen fint. Blanda enbär, rosmarin, citronzest och olja i en skål, lägg ner köttet och låt marinera i 30 minuter.
- Trä upp köttet på 8 träspett (eller rosmarinstjälkar). Grilla i 2–3 minuter på varje sida på hög värme. Krydda med salt och peppar.
- Grilla ärterna i sina skidor i ett par minuter på varje sida. Sprita ärterna men spara 12 skidor till garnering. Skala och hacka lök och vitlök fint. Svetta löken i lite olja i en panna utan att den tar färg. Tillsätt korngrynen och låt steka med i 1 minut. Tillsätt vin och låt allt koka in.
- Tillsätt all fond och låt småkoka i 15 minuter. Tillsätt vatten om det kokar torrt.
- Rör ner ärter, crème fraiche och grädde i korngrynen. Låt försiktigt koka ett par minuter. Tillsätt riven parmesan och finhackad körvel, smaka av med salt och peppar.
- Servera krämiga korngryn i skålar eller djupa tallrikar. Lägg spett och tre ärtskidor i varje skål och strö körvel över.
Foto: Columbus Leth
Annons