Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grillade räkor och persikor med saffransdressing

26 jun, 2011
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Huvudrätt

Tid: cirka 45 minuter + tid till marinering

En dressing gjord på rostad saffran och vitlök gör räkorna till grillkvällens höjdpunkt.

400–500 g skalade stora räkor

50 g sötmandel

4 vitlöksklyftor (tunt skivade)

1 dl olivolja

1/2 g saffran, helst trådsaffran

1 1/2 msk vitvinsvinäger

1 msk flytande honung

2 msk bladpersilja (hackad)

flingsalt och nymalen svartpeppar

1 tsk chiliflakes (eller färsk hackad chili)

2 persikor eller nektariner

1 isbergssalladshuvud

Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr och het panna.

Stek vitlöken sakta i oljan. Den ska bli rostad, men inte alltför mörk, då får både vitlök och olja en bitter smak. Lyft över vitlöken på hushållspapper och låt oljan kallna.

Annons

Rosta saffranet i en panna på medelstark värme, akta så den inte bränns. Låt saffranet dra i vinägern 10–15 minuter.

Blanda 1/2 dl av oljan, saffransvinäger, honung, persilja, salt och peppar.

Blanda räkorna med resten av oljan och chiliflingor. Låt marinera 30–60 minuter.

Skär persikorna i klyftor.

Grilla räkorna och persikor hastigt över glöd på båda sidor.

Bryt salladshuvudet i bitar och lägg i iskallt vatten, gärna med isbitar, så blir det krispigt. Vid servering, låt salladen rinna av noga.

Lägg upp sallad, räkor och persikor på tallrikar. Ringla över saffransdressingen och strö på rostad vitlök och mandel.

Att dricka till:

Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2005, Chile (nr 99037) 65 kr. Ett torrt och fruktigt vin med vacker rosaröd färg, frisk syra och toner av vinbär och hallon. Serveras vid 10–12°.

Annons