Grillat frukt- och nötbröd med pepparrotshoummus
2 bröd
2 timmar
Ett saftigt bröd som blir ännu godare grillat.
6 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 dl rågkross + 1 dl att strö i brödformen
1 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1 msk bikarbonat
3 tsk salt
2 dl valnötter (rostade och grovhackade)
2 tsk brödkryddor
2 dl torkade aprikoser (grovhackade)
1 liter filmjölk
1 dl sirap
1 dl pumpafrön att strö över bröden
rumsvarmt smör till formarna
Pepparrotshoummus:
1 burk kikärter
1 dl yoghurt
saften av 1/2 citron
1 tsk salt
1/2 dl persilja (hackad)
1/2 dl riven pepparrot (+ lite extra att strö över)
lite olivolja att toppa med
Börja med brödet. Rör ihop alla torra ingredienser, utom nötterna och aprikoserna i en stor skål. Tillsätt fil och sirap och blanda. Rör i valnötter och aprikoser och blanda väl. Smöra två avlånga brödformar och täck med rågkross runt om. Häll i den våta degen i formarna. Avsluta med att strö över pumpafrön.
Grädda dem i mitten av ugnen på 175° i 75 minuter. Sänk sedan värmen till 160° och täck bröden med folie och grädda i 10 minuter till.
Mixa allt till hoummusröran och ställ in i kylen en halvtimme. Ta ut bröden och skär ett bröd i 1 cm tjocka skivor. Grilla dem lätt och lägg upp på en tallrik.
Ta ut hoummusröran och toppa med lite riven pepparrot och några stänk olivolja.