Grillat kycklingbröst med spetskål och yoghurt
Grillat kycklingbröst:
1 ekologisk citron
1 l vatten
salt
10 vitpepparkorn, grovkrossade
20 färska salviablad
2 Reko kycklingbröst
12 grillpinnar, blötlagda
Gör så här:
Fixa först en rimlag dagen innan grillningen. Tvätta av citronen, skala den med en potatisskalare och spara skalet. Koka upp vattnet med saltet (50 g) och vitpepparn, dra av kastrullen från plattan när det kokat upp, lägg i citronskal och salvian. Kyl ner.
Skär kycklingbrösten i centimetertjocka strimlor på längden, 6 per bröst. Lägg dem den kylda lagen och ställ in i kylen över natten.
Ta upp och torka av köttet. Trä strimlorna på längden på spetten. Grilla nära glöden.
Grillad spetskål:
2 små spetskålshuvuden
2 msk kallpressad rapsolja
1 ekologisk citron • salt
Gör så här:
Dela spetskålen på längden. Skär ett snitt genom rotstocken och tryck till så kålhalvan blir någorlunda jämntjock. Grilla på båda sidor. Var försiktig så att du inte bränner. Vispa ihop olja, citron o salt. Pensla de nygrillade kålhalvorna.
Salviayoghurt med honung:
1⁄2 l turkisk yoghurt
1 msk flytande honung
2 klyftor vitlök, finhackad
8 blad salvia, finhackad
vitpeppar från kvarn
Gör så här: Blanda ingredienserna. Serveras gärna med sommarens färskpotatis.
Recept: Thomas Drejing