Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

5 heta rätter att lägga på grillen i sommar

18 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Glödheta recept att lägga på grillen
Grillsäsongen är äntligen här och vi har recepten som kommer lyfta sommarens middagar. Vad sägs om grillad lax, grillad potatis, helgrillad kyckling eller grillat flatbröd?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 heta mat- och dryckestrender 2021Brand logo
10 heta mat- och dryckestrender 2021

Att helgrilla lax eller kyckling är en fest för ögat och otroligt gott att äta. Vi har även samlat tre recept på uppskattade tillbehör som passar utmärkt till det grillade – en klassisk potatissallad, grillade flatbröd med örtolja och couscousallad med jordgubbar.

Grillad lax med salsa verde och grillad potatis

Helgrillad lax blir saftigt och gott. Servera med en riktigt smakrik salsa.

Bjud på grillad lax med salsa verde och grillad potatis
12467082

8 portioner

Annons

Du behöver:

4 stora mjöliga potatisar
4 salladslökar
2 msk olivolja, plus extra till pensling
1 helsida färsk lax

Salsa:

3 vitlöksklyftor
2 små röda chilifrukter
1 liten rödlök
1 knippe koriander
2 lime, saften
3 msk olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser till salsan, smaka av med salt och peppar. Håll kall fram till servering.
  2. Sätt på grillen, pensla gallret med olja. Skala och skär potatisen i klyftor. Koka den knappt mjuk, cirka 10 minuter. Häll av vattnet och låt svalna. Skär salladslöken i hälften på längden. Vänd potatisklyftor och salladslök i olivolja, salta och peppra. Krydda laxen med salt och peppar. Mät laxen på det tjockaste stället och beräkna ungefär 12 minuters grilltid per 2 ½ cm tjocklek.
  3. Lägg laxen på gallret, skinnsidan nedåt och grilla tills köttet är färdigt. Grilla samtidigt potatisen och salladslök, vänd dem då och då tills de fått färg. Håll sedan varmt under folie fram till servering. Lägg upp allt på fat och ringla lite salsa över laxen, servera resterande bredvid.

Helgrillad kyckling med lönnsirapsglaze

Helgrillad kyckling blir extra smakrik med både rub och glaze. Ett smart trick är att klippa upp den så den blir enklare att tillaga på gallret.

Så gör du helgrillad kyckling med lönnsirapsglaze
12467090

6 portioner

Annons

1 hel kyckling

Kryddrub:

3 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
1 tsk kokossocker
1 tsk torkad oregano
½ tsk malen kummin
¼ tsk malen koriander

Lönnsirapsglaze:

2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk äppelcidervinäger
1 msk lönnsirap
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Aioli:

2 vitlöksklyftor
1 näve färsk koriander
1 ¼ dl majonnäs
1 msk citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

6 jalapeños
1 rödlök
1 litet kålhuvud

Gör så här:

  1. Blanda ihop ingredienserna till kryddningen i en skål. Lägg kycklingen på en skärbräda och klipp upp den längs ryggen med en sax. Fläk ut den så den ligger platt mot skärbrädan. Sprinkla kryddblandningen över kycklingen och klappa in den i skinnet.
  2. Hetta upp grillen. Pensla gallret med lite olja och lägg på kycklingen med skinnet uppåt. Grilla på indirekt värme under lock i 25–40 minuter tills kycklingen är klar och utan rosa köttsaft. Skala och pressa vitlöken, blanda ihop den med resterande ingredienser till glazen. Pensla skinnet på kycklingen med glazen då och då under tiden den tillagas på grillen. Pensla jalapeños med olja och grilla även dem på grillen.
  3. När kycklingen nästan är färdiggrillad, vänd på den och grilla den med skinnsidan ner i cirka 3–5 minuter. Ta från värmen och låt sedan vila under folie tillsammans med jalapeños i minst 15 minuter. Skala och pressa vitlöksklyftor, repa och hacka koriander, rör ihop det med majonnäs, citronsaft, 1 msk olivolja och en nypa salt samt svartpeppar.
  4. Skala och skär rödlök i tunna skivor. Ansa och strimla kål tunt.
  5. Servera kycklingen med sotade jalapeños, rödlök, kål och aioli.
Potatissallad, grillade flatbröd, couscoussallad med jordgubbar
12467088

Potatissallad

Potatissallad är ett klassiskt tillbehör till grillat och ett måste på bordet.

Annons

4 portioner

Du behöver:

600 g färskpotatis

Dressing:

2 dl naturell yoghurt
2 msk majonnäs
1 msk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
2 salladslökar
2 msk färsk hackad oregano

Gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt rinna av och halvera dem.
  2. Vispa yoghurt, majonnäs, senap, vinäger och en skvätt varmt vatten, smaka av med salt och peppar.
  3. Vänd ner potatisen och salladslök i röran. Toppa med färsk oregano. Täck med folie och ställ svalt fram till servering.

Grillade flatbröd med örtolja

Den här pigga gröna oljan passar inte bara till flatbröd, utan är god att ringla över grönsaker, fisk eller halloumi till exempel.

2–4 portioner

Du behöver:

¾ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
15 g slätbladig persilja
2 timjankvistar, repade
Salt och nymalen svartpeppar
3 flatbröd/naan-bröd

Gör så här:

  1. Tänd grillen. Mixa alla ingredienser till dressingen, förvara kallt fram till servering. Pensla bröden med olivolja och grilla dem på grillen tills de är varma och fått fina grillränder.
  2. Ta från värmen och pensla sedan med den gröna örtoljan. Servera genast.

Couscoussallad med jordgubbar

Smarrig somrig sallad som lättar upp måltiden!

4 portioner

Gör så här:

250 g couscous
2 msk olivolja
½ citron, saften
225 g jordgubbar
80 g vitost
1 näve rucola
1 näve mynta
1 näve färsk oregano

Dressing:

3 msk färsk oregano
1 msk färsk basilika
4 msk olivolja

Gör så här:

  1. Tillaga couscousen efter anvisningarna på förpackningen. Fluffa upp couscousen med gaffel, rör ner olja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  2. Lägg upp på ett stort fat och toppa med skivade jordgubbar, vitost, rucola och örter.
  3. Täck över och förvara kallt fram till servering. Vispa då ihop ingredienserna till dressingen och ringla över salladen och servera.

Recept: Lena Söderström Foto: Stockfood

Annons