Grissini med rosmarin & blandade frön
20 brödpinnar
Tid: cirka 2 timmar och 15 minuter
Du behöver:
25 g jäst
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1 1/2 dl ljummet vatten
1 äggvita
1/2 dl god olivolja
1 msk färsk rosmarin (hackad) eller 1–2 tsk torkad
5 dl vetemjöl
Strössel:
flingsalt
sesamfrön, svarta och vita
pumpafrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt, socker och lite av vattnet och rör om. Vispa äggvitan lätt i en annan bunke. Blanda ner äggvitan, olivoljan och resten av vattnet i bunken med den utrörda jästen. Hacka de färska rosmarinbladen och blanda dessa i degen, eller tillsätt den torkade. Tillsätt mjölet, lite i taget tills degen går ihop. Jäs degen under bakduk i ca 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Dela den i mindre bitar och rulla ut dem till smala stänger, knappt 1 cm i diameter. Pensla med vatten och strö över flingsalt, sesam- och pumpafrön. Grädda brödpinnarna i ugnen i ca 25 minuter tills de är gyllenfärgade.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner