Grön rädissoppa & grillat bröd
4 personer
Förrätt
Tid: 30 minuter
Visst kan man ta vara på rädisblasten, den har mild och fin smak! Den här vårsoppan som ska vara ganska tunn, smakar som en korsning av potatis- och purjolökssoppa och nässelsoppa.
1 schalottenlök
2 knippor rädisor med blast
25 g smör
2 stora potatisar
1 liter vatten + 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
salt och nymalen svartpeppar
1 dl mellangrädde
Skala och hacka schalottenlöken. Skölj rädisblasten och torka den försiktigt. Ta undan 8 rädisor till servering (resten av rädisorna kan du använda till något annat recept, t ex god rädispickles till vänster).
Hetta upp smöret i en tjockbottnad kastrull och fräs löken och rädisblasten på låg värme cirka 5 minuter. Skala och skiva potatisen under tiden. Tillsätt den, smula över buljongtärningarna och häll på 1 liter vatten. Krydda med svartpeppar och ev ytterligare salt. Låt buljongen sjuda i 20 minuter under lock. Ta kastrullen av värmen och mixa soppan med mixerstav. Smaka av.
Ringla lite grädde i före servering.
Grillat bröd med färskosttopping
4 personer
Tillbehör
Tid: 10 minuter
Skär 1 liten baguette eller ciabatta i skivor och pensla lätt med olivolja.
Grilla i 225° i ugnen på bägge sidor.
Bred på cream cheese light, toppa med skivade rädisor, hackad gräslök och svartpeppar.
Servera tillsammans med soppan.
Öltips:
Starobrno Premium, Tjeckien (nr 11341) 14:90 kr (50 cl). Ljus lager med maltig smak och stor beska med inslag av bröd och humle.