Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grön rädissoppa & grillat bröd

01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Förrätt

Tid: 30 minuter

Visst kan man ta vara på rädisblasten, den har mild och fin smak! Den här vårsoppan som ska vara ganska tunn, smakar som en korsning av potatis- och purjolökssoppa och nässelsoppa.

1 schalottenlök

2 knippor rädisor med blast

25 g smör

2 stora potatisar

1 liter vatten + 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar

salt och nymalen svartpeppar

1 dl mellangrädde

Skala och hacka schalottenlöken. Skölj rädisblasten och torka den försiktigt. Ta undan 8 rädisor till servering (resten av rädisorna kan du använda till något annat recept, t ex god rädispickles till vänster).

Hetta upp smöret i en tjockbottnad kastrull och fräs löken och rädisblasten på låg värme cirka 5 minuter. Skala och skiva potatisen under tiden. Tillsätt den, smula över buljongtärningarna och häll på 1 liter vatten. Krydda med svartpeppar och ev ytterligare salt. Låt buljongen sjuda i 20 minuter under lock. Ta kastrullen av värmen och mixa soppan med mixerstav. Smaka av.

Ringla lite grädde i före servering.

Grillat bröd med färskosttopping

4 personer

Tillbehör

Tid: 10 minuter

Skär 1 liten baguette eller ciabatta i skivor och pensla lätt med olivolja.

Grilla i 225° i ugnen på bägge sidor.

Bred på cream cheese light, toppa med skivade rädisor, hackad gräslök och svartpeppar.

Servera tillsammans med soppan.

Öltips:

Starobrno Premium, Tjeckien (nr 11341) 14:90 kr (50 cl). Ljus lager med maltig smak och stor beska med inslag av bröd och humle.

Annons