7 anledningar att äta mer grönkål
Supergrönsaken grönkål har sakta men säkert tagit sig in i allt fler svenska kök och det med rätta. De gröna bladen passar i många rätter och är enkel och flexibel att använda i matlagningen. Dessutom är den fylld med nyttigheter i form av vitaminer, fibrer och antioxidanter.
Alla våra recept med grönkål hittar du här >>
Här är sju hälsofördelar med den goda grönkålen:
1. Den boostar ditt immunförsvar
Vitaminerna och antioxidanterna som finns i grönkål boostar ditt immunförsvar och skyddar dig från sjukdomar. Addera grönkål till lunchen eller middagen när det är förkylningstider!
Recept: Ut- och invänd toast med grönkålspesto
2. Den är bra för din hud
C-vitamin hjälper kroppen att producera kollagen, vilket håller din hud ung och elastisk. En perfekt ursäkt för att unna sig en skål grönkålschips ikväll.
Recept: Krispiga grönkålschips
3. Den gör dig glad
Ge dig själv en energikick genom att äta grönkål. De gröna bladen innehåller rikligt med C-vitamin och aminosyror som gör dig mer energifylld, positiv och glad.
Recept: Snittar med grönkål och fetaoströra
4. Den motverkar depression
För att din hjärna ska kunna hålla sig frisk och motverka depression behöver den hälsosamma fettsyror som omega-3, vilket finns i grönkål. Förutom att minska risken för depression motverkar omega-3 även risken för diabetes och högt blodsocker.
Recept: Bowl med kikärtor, sötpotatis och grönkål
5. Den kan hjälpa dig att gå ner i vikt
Grönkål är en råvara som även innehåller fibrer. När du försöker gå ner i vikt är fiber en viktig komponent, eftersom den håller igång matsmältningen. Dessutom är grönkål ett livsmedel med få kalorier.
Recept: Senapsdressad sallad med grönkål
6. Den är en flexibel råvara
Grönkål går att använda på många olika sätt. Du kan mixa den i en smoothie, äta den som den är i en sallad, göra chips av den eller blanda ner den i en pastasås – möjligheterna begränsas endast av din fantasi.
Recept: Grön smoothie bowl
7. Den är nyttig för hjärnan
Grönkålen innehåller flera komponenter som är viktiga för hjärnans funktion. Bland annat innehåller den B-vitaminet folat, som blir folsyra i kroppen, vilket hjälper till att upprätthålla den kognitiva förmågan och skyddar mot demens.
Recept: Vegetarisk burgare med chiasalsa och grönkål
Källor: Career Girl Daily, MåBra, Livsmedelsinfo