Elsa Billgren och Sofia Woods grönsaksgryta med chèvre
12 jul, 2022
AvElsa Billgren
AvSofia Wood
Elsa Billgren och Sofia Woods grönsaksgryta innehåller bland annat godsaker som chèvre, belugalinser, zucchini och massor med färska örter. Serveras med ett riktigt gott bröd.
Annons
Elsa Billgren och Sofia Woods grönsaksgryta med chèvre
Mättande och ljuvligt god. Servera med ett färskt bröd.
4–6 portioner
Annons
Du behöver:
2 dl belugalinser
4 dl vatten
2 auberginer, skivade
3 schalottenlökar, hackade
2 morötter, fint hackade
5 vitlöksklyftor, fint hackade
400 g hela konserverade tomater
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
2 zucchinis, skivade
4 tomater, hackade
1 dl hackad bladpersilja
300 g chèvre
Olivolja
Salt & svartpeppar
Till servering:
Matyoghurt
Olivolja
Chiliflakes
Gör så här:
- Koka linserna i välsaltat vatten tills de är mjuka, i cirka 20 minuter. Häll av vattnet, blanda med lite olivolja och ställ åt sidan.
- Strö salt över aubergineskivorna och låt ligga och dra medan du gör i ordning grytan.
- Fräs lök och morötter i generöst med olivolja tills de mjuknat, i cirka 10 minuter. Rör i vitlöken och fräs i ytterligare 4 minuter utan att den tar färg.
- Häll på tomaterna och krossa dem med baksidan av en sked. Fyll konservburken med vatten och häll på. Häll i timjan, rosmarin och lagerblad och sjud på låg värme under lock i 30 minuter.
- Skölj och torka av aubergineskivorna och stek dem sedan i en het stekpanna med lite olivolja tills de mjuknat och fått ordentligt med färg. Höj värmen och stek sedan zucchinin på samma satt. Dela aubergine- och zucchiniskivorna i halvmånar.
- Rör ner den stekta auberginen, zucchinin och belugalinserna i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner hackade tomater och bladpersilja innan servering och toppa med smulad chèvre. Ringla på olivolja och avsluta med ett varv på pepparkvarnen.
- Ringla olivolja och chiliflakes över lite matyoghurt och servera till grytan.
Foto: Mira Wickman
Annons