Grönsmaksrätt
Vad göra av alla grönsaker som skördas i täppa eller i butikens disk? Hacka upp dem och gör en fantastisk ratatouille, gratinerad dessutom.
Gruyèregratinerad ratatouille
4–6 personer
Tid: 25 minuter (+ 1 1/2 timme i ugn)
Rena rama snabbmaten, om man räknar bort tiden i ugnen. Och mycket smakrikare än traditionell ratatouille! Rödlök, paprika, zucchini och aubergine ska skivas i 2 cm stora tärningar.
1 msk olja
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor, krossade
2 röda paprikor
2 zucchini
1 aubergine
400 g krossad tomat
4 msk vatten
salt, svartpeppar
3 potatisar, tunt skivade
1/4 muskotnöt, riven
1 1/2 dl vispgrädde
basilika, liten knippa, hackad
85 g gruyèreost, riven
sallad (till servering)
Värm oljan i en grund ugnsfast stekpanna. Tillsätt rödlöken och stek i 2 minuter. Lägg i vitlök, paprika, zucchini och aubergine och stek mjukt på medeltemperatur i 10 minuter. Tillsätt en skvätt vatten om det blir för torrt i pannan.
Sätt ugnen på 175°. Blanda grönsakerna med krossad tomat och 4 msk vatten, krydda ordentligt, täck och låt puttra på medelvärme i 15 minuter.
Lägg under tiden potatisen i en skål, tillsätt muskot, krydda med salt och peppar och häll över grädde. Blanda ordentligt så att potatisen täcks. Ta stekpannan från värmen och tillsätt basilika. Lägg potatisskivorna ovanpå grönsakerna och häll över resterande grädde. Ugnsbaka utan lock i 40 minuter.
Ta formen ur ugnen och höj temperaturen till 200°. Strö över riven ost och ugnsbaka ytterligare 20 minuter tills din ratatouille bubblar och har fått ett gyllene skal. Servera gärna med en sallad.