Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grönsmaksrätt

16 aug, 2013
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vad göra av alla grönsaker som skördas i täppa eller i butikens disk? Hacka upp dem och gör en fantastisk ratatouille, gratinerad dessutom.

Gruyèregratinerad ratatouille

4–6 personer

Tid: 25 minuter (+ 1 1/2 timme i ugn)

 

Rena rama snabbmaten, om man räknar bort tiden i ugnen. Och mycket smakrikare än traditionell ratatouille! Rödlök, paprika, zucchini och aubergine ska skivas i 2 cm stora tärningar.

 

1 msk olja

2 rödlökar

2 vitlöksklyftor, krossade

2 röda paprikor

2 zucchini

1 aubergine

400 g krossad tomat

4 msk vatten

salt, svartpeppar

3 potatisar, tunt skivade

1/4 muskotnöt, riven

1 1/2 dl vispgrädde

Annons

basilika, liten knippa, hackad

85 g gruyèreost, riven

sallad (till servering)

 

Värm oljan i en grund ugnsfast stekpanna. Tillsätt rödlöken och stek i 2 minuter. Lägg i vitlök, paprika, zucchini och aubergine och stek mjukt på medeltemperatur i 10 minuter. Tillsätt en skvätt vatten om det blir för torrt i pannan.

Sätt ugnen på 175°. Blanda grönsakerna med krossad tomat och 4 msk vatten, krydda ordentligt, täck och låt puttra på medelvärme i 15 minuter.

Lägg under tiden potatisen i en skål, tillsätt muskot, krydda med salt och peppar och häll över grädde. Blanda ordentligt så att potatisen täcks. Ta stekpannan från värmen och tillsätt basilika. Lägg potatisskivorna ovanpå grönsakerna och häll över resterande grädde. Ugnsbaka utan lock i 40 minuter.

Ta formen ur ugnen och höj temperaturen till 200°. Strö över riven ost och ugnsbaka ytterligare 20 minuter tills din ratatouille bubblar och har fått ett gyllene skal. Servera gärna med en sallad.

Annons