Grönt i köket! 10 heta veganska kokböcker
Det var inte många år sedan en vegan ansågs vara mer än lovligt suspekt men mycket har hänt sedan dess. Rapporter om att det bästa du kan göra för miljön är att bli just vegan har öppnat mångas ögon för den gröna matlagningen. I takt med att vegansk matlagning har blivit trendigare är det fler som har provat och då insett att det inte är samma sak som att äta gräs eller fågelmat, utan är en härlig mix av smaker och inspirerad matlagning.
Samtidigt som fler vågar prova har antalet kokböcker med vegansk mat också ökat explosionsartat i bokhandeln, vilket i sin tur kommer att resultera i ännu fler veganer eller deltidsveganer. Det våras fortsatt för den veganska matvågen!
10 % av svenskarna är vegetarianer eller veganer
I dag är det omkring 10 procent av svenskarna som själva definierar sig som antingen vegetarianer eller veganer, men nära hälften av oss väljer vegetariskt eller vegansk mat minst en dag i veckan, och om man ska tro på siffrorna kommer den andelen att öka snabbt.
Veganska kokböcker för nybörjare och erfarna
Det finns många fördelar med att växla över, åtminstone delvis, till att äta veganmat. Det är lättare att få i sig tillräckligt med grönsaker, det minskar din påverkan på miljön och är snällt mot plånboken. Och om du saknar idéer kan det avhjälpas med 10 av de mest populära veganska kokböckerna just nu.
1. Vår kokbok vegan av Sara Begner
Boken är en blandning av härliga och frestade recept och en uppslagsbok där du hittar all information du behöver för att kunna laga riktigt bra och mättande vegansk mat. ANNONS Du hittar den här.
2. Vegan vegan! av Hanna Bergström och Agnes Wessman
En introduktionskurs till veganmat samtidigt som det är en kokbok med läckra och lättlagade recept. ANNONS Du hittar boken här.
3. Vegan 100 av Gaz Oakley
En hel bok som är sprängfylld med härliga recept signerade veganen Gaz Oakley som gjort sig känd i vegankretsar som ”The avant garde-vegan”. Boken Vegan 100: över 100 smakrika recept du inte kan motstå är precis det du behöver för att bevisa för dig själv och din omgivning att vegansk mat är allt annat än trist och torr. ANNONS Du kan köpa boken här.
4. Baka vego: veganska recept av Mekto Ganic
Det här med att baka veganskt är lättare sagt än gjort. Fler brödrecept än du tror innehåller mjölk, ägg eller smör och räknas därför bort. I den här boken får du massor av inspiration till att baka veganskt, oavsett om det handlar om matbröd eller fika. ANNONS Du hittar boken här.
5. Vegansk street food av Lamyai Vozzi och Aidah Samphani
Vegansk mat med inspiration från Thailand och många andra delar av världen. Maten är inte bara vegansk utan också fri från gluten och vitt socker. ANNONS Du kan köpa boken här.
6. Maggies skafferi – vegansk mat för hela familjen av Maggie Bergius
Inspiration för dig som vill få in vegansk mat i din vardag utan krångel. Maggie Bergius är själv trebarnsmamma och har gjort recepten utifrån att de ska fungera för både stora och små. ANNONS Boken kan du köpa här.
7. Veganer äter bara gräs av Petra Cavini
En bok för och av de små veganerna. Petra Cavini har tagit hjälp av en matpanel bestående av barn när hon har utarbetat recepten. Dessutom innehåller boken massor av information om tillsatser och miljömärkningar. ANNONS Du hittar boken här.
8. Veganska bakverk av Audrey Fitzjohn
Klassiska bakverk i vegansk tappning. Du får bland annat veta hur du gör en kladdkaka eller morotskaka till ditt veganska fika och recepten är dessutom fria från vitt socker. ANNONS Du hittar boken här.
9. Hjälp! Veganer på middag av Linda Andersson Hafner
Boken som heter som mångas reaktion när det kommer fram att gästerna är just veganer – vad i helskotta ska man laga?! Jo, några av recepten från den här boken så klart. Du hittar till och med färdiga middagsmenyer som du kan laga rakt av. ANNONS Boken kan du köpa här.
10. Food Pharmacy – kokboken av Mia Clase, Lina Nertby Aurell
Med tarmfloran i fokus har Food Pharmacy-tjejerna utarbetat recept som är fria från mjölk, socker och gluten och är fulla av grönsaker. Den innehåller både snabb vardagsmat som lyxiga middagsrätter. ANNONS Boken hittar du här.
Foto: IBL samt pressbilder från Norstedts, Ordalaget förlag, Kakao förlag, Pagina, Bonnier Fakta, Idus förlag och Isaberg förlag