Grundrecept kräftor
2-3 personer
Du behöver:
1 kg kräftor
2 ½ – 3 liter vatten
1 dl salt
en stor knippa med dillkronor på stjälk
1 flaska öl, alkoholhalt spelar inte så stor roll
6 sockerbitar
Gör så här:
Skölj kräftorna i rikligt med kallt vatten och kontrollera att de är levande. De ska inte vara lealösa och slappa.
Koka upp vattnet med salt och dill, spadet ska få en kraftig dillsmak. Låt koka i 8 minuter och tillsätt sedan öl och sockerbitar.
Lägg ner ca 10 kräftor i taget i det häftigt kokande vattnet, täck med lock och låt vattnet koka upp ordentligt innan nästa omgång läggs ner. Låt sedan allt koka i 8–10 minuter.
Ta kastrullen från värmen och kyl av direkt, gärna med hjälp av rinnande kallt vattenbad. Men häll inte ut lagen! Låt kräftorna stå kallt och dra i lagen i 1–2 dygn för att få en härlig, djup dillsmak. Lägg upp kräftorna vackert på ett fat vid servering.
Av: Sandra Hamilton
Foto: Hanna Björkstedt