Gruyèregratinerad ratatouille
07 jan, 2019
AvRedaktionen
Den här ratatouillen, med färska grönsaker och smakrik gruyèreost, är lika god som den är som till grillad fisk eller en köttbit.
Annons
Rena rama snabbmaten, om man räknar bort tiden i ugnen. Och mycket smakrikare än traditionell ratatouille!
4–6 personer
Tid: 25 minuter (+ 1 1/2 timme i ugn)
Du behöver:
1 msk olja
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor, krossade
2 röda paprikor
2 zucchini
1 aubergine
400 g krossad tomat
4 msk vatten
salt, svartpeppar
3 potatisar, tunt skivade
1/4 muskotnöt, riven
1 1/2 dl vispgrädde
basilika, liten knippa, hackad
85 g gruyèreost, riven
sallad (till servering)
Gör så här:
- Skiva rödlök, paprika, zucchini och aubergine i 2 cm stora tärningar.
- Värm oljan i en grund ugnsfast stekpanna. Tillsätt rödlöken och stek i 2 minuter. Lägg i vitlök, paprika, zucchini och aubergine och stek mjukt på medeltemperatur i 10 minuter. Tillsätt en skvätt vatten om det blir för torrt i pannan.
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda grönsakerna med krossad tomat och 4 msk vatten, krydda ordentligt, täck och låt puttra på medelvärme i 15 minuter.
- Skiva under tiden potatisen tunt och lägg i en skål. Tillsätt muskot, krydda med salt och peppar och häll över grädde. Blanda ordentligt så att potatisen täcks.
- Ta stekpannan från värmen och tillsätt basilika. Lägg potatisskivorna ovanpå grönsakerna och häll över resterande grädde. Ugnsbaka utan lock i 40 minuter.
- Ta formen ur ugnen och höj temperaturen till 200°. Strö över riven ost och ugnsbaka ytterligare 20 minuter tills din ratatouille bubblar och har fått ett gyllene skal.
- Servera gärna med en sallad.
Recept: James Martin
Foto: Europapress
Annons