Smörgåstårta med gubbröra
Ingredienser:
400 g grovt bröd (typ danskt rågbröd eller kavring)
50–75 g smör
10 kalla kokta potatis (fler om det är små färskpotatisar)
8 hårdkokta ägg
1 gul lök
100 g anjovisfiléer
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
salt och grovmalen svartpeppar
cocktailkapris
rädisor
Gör så här:
Smula ner brödet i en mixer eller matberedare och kör tills det är ordentligt finfördelat. Smält smöret i en kastrull och blanda ner i brödsmulorna. Lägg brödblandningen i en form med löstagbar kant, platta till och låt stå kallt några timmar. Finhacka potatis, ägg, gul lök och anjovis (spara några fina filéer till servering) och blanda ihop i en bunke tillsammans med gräddfil och majonnäs. Smaka av med lite salt och peppar.
Ta ut brödformen, ta loss kanten och lägg röran ovanpå. Dekorera med några anjovisfiléer, kapris och rädisor.
Av: Anna Jonassen
Recept: Helena Brunkman
Foto: Peter Phillips