Japanska gyoza med sojadipp
19 apr, 2022
AvLouisa Lorang
Gyoza är japanska knyten med lite tunnare deg än den vanliga dumplingdegen. Servera med en smakrik sojadipp och gärna en kall öl.
Annons
Gyoza med sojadipp
Fyll frasiga gyoza med en härlig färs och dippa dem i smakrik salt sojadipp.
4 portioner
Du behöver:
4 salladslökar
100 g spetskål
300 g fläskfärs
2 tsk sesamolja
2 tsk socker
10 g färsk ingefära
3 msk sojasås
1 ägg salt
30 ark gyozadeg
2 msk smakneutral olja, till stekning
Sojadipp:
½ dl sojasås
1 msk mirin
2 msk risvinäger
2 tsk rostad sesamolja
1 msk vatten
1 tsk rostade sesamfrön
1 tsk torkade chiliflingor
Till servering:
2 salladslökar
2 tsk rostade sesamfrön
Gör så här:
- Skölj salladslök och spetskål och hacka båda fint. Blanda lök och kål med fläskfärs, sesamolja, socker, finriven ingefära, soja, ägg och lite salt. Lägg ca 1 ½ tsk fyllning på varje degbit.
- Forma dem till gyoza genom att vika dem på mitten, pensla överskottet av degen med lite vatten och sedan pressa ihop degen i toppen.
- Stek gyozan i olja i en het stekpanna i 3–4 minuter på ena sidan. Tillsätt 1 dl kokande vatten och täck. Ånga gyozan färdig under lock i 3 minuter.
- Sojadipp: Rör soja med mirin, vinäger, sesamolja och vatten i en skål. Tillsätt sesamfrön och chiliflingor innan servering. Skölj och finhacka salladslöken. Servera gyoza beströdd med salladslök och sesam, och doppa dem i sojadipp.
Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft
Annons