Hagas Charlottetårta
(ca 8 bitar)
Rabarber- och jordgubbskompott:
250 g jordgubbar (ca 1⁄2 liter)
1 stjälk rabarber
saften från 1⁄2 citron
100 g socker (ca 1 dl)
Rulltårta:
120 g ägg(ca 3st)
150 g strösocker (ca 11⁄2 dl)
120 g vetemjöl (ca 2 dl)
5 g bakpulver (ca 1 tsk)
50 g mjölk eller vatten (1⁄2 dl)
Vit chokladmousse:
3 gelatinblad
200 g vit choklad av fin kvalitet
500 g vispgrädde (5 dl)
60 g äggula (ca 2 st)
30 g strösocker (ca 2 msk)
Kompott: Rensa jordgubbar och rabarber och skär i mindre bitar. Koka upp och låt koka samman till en tjock massa. Låt kallna i kylskåpet.
Rulltårta: Sätt ugnen på 250 ̊. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Smörj det med lite smör. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner vätskan. Bred ut smeten jämnt i lång- pannan. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Strö lite strö- socker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåts- papper på galler. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på. Bred kompotten i ett jämnt lager över den varma kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet.
Låt rulltårtan svalna i papperet med skarven ner. Frys in rulltårtan.
Vit chokladmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Vispa 4 dl av grädden lätt. Vispa äggulor tillsammans med socker tills det blir ett vitt skum. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i ett glas och smält i mikrovågsugnen några sekunder. Nu gäller det att vara snabb och effektiv så att moussen inte hinner spricka! Börja med att vispa ner gelatinet i den ovispade grädden, och vänd sedan snabbt ner detta i chokladen. Vispa snabbt ihop. Vispa sedan ner blandningen i äggvispet och vänd till sist ihop allt med den vispade grädden, med en slickepott eller helst direkt med handen, så att du känner att alla klumpar som kan uppstå blandas ut ordentligt.
Montering: Skiva rulltårtan tunt (enklast är om den är fryst). Täck en springforms botten med rulltårtorsskivor liggandes med snittytan uppåt. Fyll formen med vit chokladmousse. Ställ formen i kyl eller frys att stelna ordentligt. Dekorera med eventuella resterande skivor av rulltårtan och lite färska bär och ätliga blommor.