All halloumi är inte vegetarisk – lista på alla sorter
En undersökning som Skånes Fria Tidning gjorde 2012 visade att 90 procent av all svensktillverkad ost innehöll löpe. Vissa typer innehåller det oftare än andra, som till exempel parmesanost, och vissa innehåller det sällan, som exempelvis fetaost. Vi tittade närmare på halloumiost, som är en stor favorit på sommaren.
Halloumisorterna som är och inte är vegetariska
1. Coop halloumi
Utan kalvmage
2. Filos halloumi
Med kalvmage
3. Fontana halloumi
Utan kalvmage
4. Fontana halloumiburgare
Utan kalvmage
5. Garant halloumi
Utan kalvmage
6. Halsspira hallo-get
Med kalvmage
7. Zeta halloumi
Utan kalvmage
8. Zeta halloumiburgare
Utan kalvmage
9. Ica halloumi
Utan kalvmage
10. Gazi halloumi
Med kalvmage
11. Max halloumiburgare (Fontana)
Utan kalvmage
12. Eridanous halloumi
Utan kalvmage
13. Ica grillost
Utan kalvmage
Löpe framställs vanligtvis genom att 2-3 veckor gamla kalvar slaktas. Deras fjärde mage, kallad löpmagen, tas ut och djupfryses. Därefter mals de och bearbetas för att få loss enzymen löpe som är nödvändig i framställningen av mycket ost. En mage räcker till cirka 300 kilo ost.
Det går dock att byta ut löpe mot vegetabiliska alternativ. Då står det oftast ystenzym, mjölkkoagulerande enzym eller mikrobiellt löpe på innehållsförteckningen. Ofta har de även en symbol med texten ”suitable for vegetarians”.
Foto IBL