Halloumi kan innehålla löpe som kommer från komage
Vegotrenden är fortsatt stark i Sverige och till sommaren är det många som kommer grilla halloumi i stället för kött. Men de som gör det i tron om att de håller en strikt lakto ovo-kost bör vara uppmärksamma – en del halloumi innehåller nämligen löpe som kommer från kalvmagar.
En undersökning som Skånes Fria Tidning gjorde 2012 visade att 90 procent av all svensktillverkad ost innehöll löpe. Vissa typer innehåller det oftare än andra, som till exempel parmesanost, och vissa innehåller det sällan, som exempelvis fetaost. Vi tittade närmre på halloumiost, som är en stor favorit på sommaren.
Vad är egentligen löpe?
Löpe framställs vanligtvis genom att 2-3 veckor gamla kalvar slaktas. Deras fjärde mage, kallad löpmagen, tas ut och djupfryses. Därefter mals de och bearbetas för att få loss enzymen löpe som är nödvändig i framställningen av många olika ostsorter. En mage räcker till cirka 300 kilo ost.
Det går dock att byta ut löpe mot vegetabiliska alternativ. Då står det oftast ystenzym, mjölkkoagulerande enzym eller mikrobiellt löpe på innehållsförteckningen. Ofta har de även en symbol med texten ”Suitable for vegetarians”.
Halloumi med och utan löpe
Här är sorterna du kan – och inte kan – äta med gott samvete om du är laktovegetarian.
1. Coop halloumi – utan löpe
2. Filos halloumi – utan löpe
(Mikrobiologisk löpe)
3. Fontana halloumi – utan löpe
4. Fontana halloumiburgare – utan löpe
5. Garant halloumi – utan löpe
6. DalsSpira hallo-get – med löpe
7. Zeta halloumi – utan löpe
8. Zeta halloumiburgare – utan löpe
9. Ica halloumi – utan löpe
10. Gazi halloumi – med löpe
11. Max halloumiburgare (Fontana) – utan löpe
12. Eridanous halloumi – utan löpe
13. Ica grillost – utan löpe
Läs också:
10 goda recept till halloumiostens dag
Så grillar du ost – mer än bara halloumi