Halloumigratinerad broccoli
27 feb, 2020
AvRedaktionen
Smakrikt, fräscht och så gott. Denna halloumigratinerade broccoli är matig och perfekt för hela familjen!
Annons
4 portioner
Du behöver:
1 kg broccoli
Smör, till formen
250 g halloumi
3 salladslökar
5-6 tomater
4 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
Kokt ris
Grovt bröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Skär bort stammen på broccolin, men behåll broccolihuvudena intakta.
- Spara stammarna till ett senare tillfälle, till exempel hyvlade råa i en sallad.
- Blanchera broccolihuvudena i lättsaltat kokande vatten ett par minuter.
- Låt rinna av och lägg dem sedan i en smord ugnsfast form.
- Skär halloumin i tunna skivor.
- Skär några djupa snitt i varje broccolihuvud, håll isär snitten och stoppa ner ostskivorna i dem.
- Ansa och skölj salladslöken, finhacka den.
- Skölj och hacka tomaterna i små bitar.
- Rör ihop lök och tomat med oregano och olivolja, smaka av med salt och peppar.
- Strö sedan blandningen över broccolihuvudena och grädda dem i 15 minuter i ugnen eller tills osten smält och är gyllene.
- Broccolin klarar av att få mycket färg, men håll koll så att inte tomaterna och löken blir för svedda, lägg i sådana fall på lite folie för att skydda.
- Servera genast med bröd och eventuellt ris till.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Halloumiburgare med hemmagjord dressing
Annons