Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Här är årets största matbluffar

31 jan, 2016
AvLisa Segerson
Vilka livsmedelsprodukter var mest vilseledande under året 2015? Svenskarna har röstat fram det värsta matfuskandet i landet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För att uppmärksamma hur livsmedelsbranschen ofta lurar sina konsumenter med vilseledande påståenden och fuskar med sina ingredienser har konsumentföreningen Äkta vara instiftat ”utmärkelsen” Årets matbluff 2015.

Produkterna har nominerats av Äkta varas sajtbesökare och röstats fram på föreningens hemsida. Efter att närmare 6 000 personer har deltagit i omröstningen står det klart att Valios laktosfria Kefir korats till Årets matbluff.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

”Finska Valio, marknadsledande inom laktosfritt, vill slå sig in även på de ordinarie mejerihyllorna. I februari förra året lanserade de en vanlig Kefir, som ett komplement till den laktosfria. Vad som inte framgick på förpackningen var dock att innehållet i de båda produkterna var identiskt”, skriver Äkta vara i ett pressmeddelande.

”På förpackningen hade man dolt detta, bland annat genom att utelämna ‘laktasenzym’ i ingrediensförteckningen och samt laktoshalten. Prisskillnaden på fem kronor stack i ögonen på många laktosintoleranta. Bluffen avslöjades efter att magasinet Hunger skickat in dem på labbtest.”

Annons

De övriga finalisterna var:

* Nybergs deli Gourmetmörad Ländfilé, som använt detta kreativa namn för att marknadsföra vad som i själva verket var en skinka.

Nestlé Välling gryn naturell, som inte alls var naturell utan visade sig innehålla det billiga, konstgjorda aromämnet vanillin.

Ridderheims Tante Juliettes Murkelpaté, som enligt PR-teamet bestod av ”uteslutande naturliga råvaror”, men som i själva verket innehöll tio E-nummer, plus palmolja, växtfiber och jästextrakt.

* Lönneberga renkorv med tranbär, som enbart innehåller 20 procent renkött – resten kommer från gris och nötkreatur.

Artikel: Femina

Läs också: 12 dolda sockerbomber i mataffären

Annons