Här öppnar Sveriges i särklass dyraste restaurang
I slutet av augusti slår portarna upp för den dyraste restaurangen hittills i Sverige. Det är affärskvinnan Antonia Ax:son Johnson, riskkapitalisten Harald Mix och Michelin-kocken Björn Frantzén som står bakom initiativet.
– Om man ska klara av att driva en sådan här restaurang så måste man ha med sig delägare som är långsiktiga och som ser fördelarna för hela gruppen, säger Björn Frantzén till Di Weekend.
Enligt Di Weekend, som också var först med att rapportera om nyheten, är det den överlägset dyraste restaurangen genom tiderna i Sverige, per stol räknat.
Granne med det anrika konditoriet Vete-katten byggs just nu restaurangen på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm. Trots att restaurangen har 521 kvadratmeter att husera på, fördelat på tre våningsplan, finns det ändå endast 23 exklusiva middagsplatser. Idealiskt, enligt stjärnkocken.
– Det är då jag tycker att vi kan laga mat som bäst. Jag kan också tycka att det är något fint med att det är litet och exklusivt, säger Björn Frantzén till Di Weekend.
Restaurangen kommer att ha en tiorätters meny med bland fattiga riddare med lagrad ost, tryffel och en hundraårig vinäger. Priset för menyn blir 3000 kronor med ett tillhörande vinpaket för cirka 1500 kronor.
Närmaste medarbetare i köket blir Marcus Jernmark som kommer närmast från den svenska stjärnkrogen Aquavit i New York, och Victor Westerlind, som vann Årets kock 2009. Restaurangchef blir Carl Frosterud, närmast från Operakällaren. Chefssommelier är Anna Rönngren.
Restaurangen öppnar den 30 augusti och kommer att ha öppet fyra dagar i veckan tio månader om året.
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.