Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Här öppnar Sveriges i särklass dyraste restaurang

14 jul, 2017
AvThowe Wagner Larsson
Lyxiga råvaror och ett fåtal middagsplatser är en del av Sveriges i särklass dyraste restaurang som öppnar snart. Bakom idén står några av Sveriges mest förmögna personer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I slutet av augusti slår portarna upp för den dyraste restaurangen hittills i Sverige. Det är affärskvinnan Antonia Ax:son Johnson, riskkapitalisten Harald Mix och Michelin-kocken Björn Frantzén som står bakom initiativet.

– Om man ska klara av att driva en sådan här restaurang så måste man ha med sig delägare som är långsiktiga och som ser fördelarna för hela gruppen, säger Björn Frantzén till Di Weekend.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Enligt Di Weekend, som också var först med att rapportera om nyheten, är det den överlägset dyraste restaurangen genom tiderna i Sverige, per stol räknat.

Granne med det anrika konditoriet Vete-katten byggs just nu restaurangen på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm. Trots att restaurangen har 521 kvadratmeter att husera på, fördelat på tre våningsplan, finns det ändå endast 23 exklusiva middagsplatser. Idealiskt, enligt stjärnkocken.

– Det är då jag tycker att vi kan laga mat som bäst. Jag kan också tycka att det är något fint med att det är litet och exklusivt, säger Björn Frantzén till Di Weekend.

Annons

Restaurangen kommer att ha en tiorätters meny med bland fattiga riddare med lagrad ost, tryffel och en hundraårig vinäger. Priset för menyn blir 3000 kronor med ett tillhörande vinpaket för cirka 1500 kronor.

Närmaste medarbetare i köket blir Marcus Jernmark som kommer närmast från den svenska stjärnkrogen Aquavit i New York, och Victor Westerlind, som vann Årets kock 2009. Restaurangchef blir Carl Frosterud, närmast från Operakällaren. Chefssommelier är Anna Rönngren.

Restaurangen öppnar den 30 augusti och kommer att ha öppet fyra dagar i veckan tio månader om året.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons