Härliga hallon!
Små, röda och söta hänger de på kvist. Orkar du plocka (och inte plocka direkt in i munnen) – gör en god salsa eller ljuvlig dessert!
Grillade räkspett med hallonsalsa
4 personer
Tid: 15 minuter + 2 timmar i kyl
En underbar, smakrik salsa som passar bra till både fläskkött, fågel och till och med till skaldjur.
4 träspett
20 stora räkor
limeklyftor
marinad:
2 vitlöksklyftor
saften från 3 lime
salt och peppar
olivolja
hallonsalsa:
5 dl hallon
1 dl gul lök (finhackad)
1 röd chili (urkärnad och finhackad)
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 dl hackad koriander
1 tsk socker
saften av 1 limefrukt
Blanda alla ingredienserna till salsan i en skål och täck med plastfolie. Ställ i kylen i minst 1 timme innan användning. Häll räkorna i en skål tillsammans med hackad vitlök och limesaft. Salta och peppra. Ringla över olivolja så att det täcker. Låt dra i kylen i cirka 1 timme. Trä räkorna på träspett (som har legat indränkta i vatten i cirka 1 timme innan, så att spetten inte fattar eld över grillen) och varva med klyftor av lime. Grilla räkspetten och servera dem tillsammans med hallonsalsan.
Hallonsviss
6 personer
Tid: 15 minuter
Sommarsmaker i en och samma form!
400 g hallon
100 g socker
1 liter vaniljglass
1 1/4 dl grädde
1 dl hackade rostade mandlar
1 påse maränger
Rör ihop bär och socker till en rårörd sylt, spara några bär till garnering innan servering. Ta vaniljglassen ur frysen och låt den stå framme ett tag så att den mjuknar lite. Vispa under tiden grädden och rosta de hackade mandlarna lätt i en stekpanna.
Lägg upp ett lager av vaniljglassen i en form, fyll på med ett lager grädde och grovt krossade maränger. Toppa med rostade mandlar, hallonsylt och de färska bären.