Gör din egen havremjölk – enkelt och supergott!
Havremjölk är ett populärt alternativ till den vanligare, traditionella komjölken. Marknaden erbjuder många bra sorter – men det är ganska enkelt att göra din egen också. Varför inte testa i helgen? Med bara tre ingredienser kan du enkelt göra havremjölk hemma i köket.
Grundreceptet nedan ger ca 1 liter färdig dryck.
Så gör du din egen havremjölk
Ingredienser:
– 4,5 dl havregryn
– 1,5 l vatten
– 1 nypa havssalt
Du behöver:
– Silduk eller nötmjölkspåse
– Blender
– Tratt
– Skål
– Glasflaska till den färdiga mjölken
Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser väl.
2. Sila den lätt skummig vätskan genom silduk eller nötmjölkspåse över en skål. Se till att krama ur så mycket vätska som möjligt.
3. Sätt tratten i glasflaskan och häll i din färdiga havremjölk. Förvara i kylskåpet. Färdig havremjölk håller cirka tre dagar.
Tips!
Du kan smaksätta din havremjölk med lite kokos, kanel, vaniljpulver eller söta den med agavesirap. Havremassan som blir över kan användas till brödbak, i smoothien eller som ströbröd.