Havskräftor med cocktailsås
07 jul, 2023
AvLouisa Lorang
Att få skaldjur serverat ger alltid en känsla av lyx! Säsongens godaste havskräftor med cocktailsås kickstartar vilken middag som helst!
Annons
Havskräftor med cocktailsås
Lyxa till det med havskräftor eller servera räkor istället.
6 portioner
Annons
Du behöver:
12–18 råa havskräftor
5 liter vatten
3 msk salt
2 tsk strösocker
1 knippe färsk dill
Cocktailsås:
½ citron
1 dl ketchup
1 msk riven pepparrot
5 droppar tabasco
Till servering:
6 skivor bröd
2 msk olivolja
2 citroner
1 knippe färsk dill
75 g rumsvarmt smör
Flingsalt
Gör så här:
- Om du använder frysta havskräftorna, låt tina. Fyll en stor gryta med vatten. Tillsätt salt, socker och dillstjälkar och koka i 5–6 minuter. Lägg havskräftorna i grytan och låt puttra strax under kokpunkten i 4–6 minuter beroende på storlek. Ta upp dem ur pannan och låt dem kallnai kylen, gärna över natten.
- Cocktailsås: Pressa saften från citronen. Rör ketchup med citronsaft, pepparrot och tabasco i en skål och smaka av med salt. Till servering: Gnid in brödskivorna med lite olja och grilla dem på grillen eller i en het grillpanna i 2–3 minuter på varje sida. Skär citronerna i tjocka skivor och grilla även dem på båda sidor.
- Lägg upp havskräftorna på ett fat med plockad dill, grillade citronskivor och cocktailsås. Servera genast med grillat bröd och rumsvarmt smör. Strö över lite salt.
Foto: Rikke Westesten, Peter Kamm
Annons