Haymarket anordnade unik Cocktail Lane
En cocktail lane är en gata med många bra cocktailbarer. I Stockholm finns det många riktigt bra barer men inte på en och samma gata, så Daniel Hermansson, Food & Beverage Manager på Haymarket by Scandic, fick en idé att öppna en sådan för en kväll på hotellet.
– Jag har alltid gillat att göra små barer och pop-ups i hotellrum för att få en mer levande verksamhet. En dag slog det mig att vi inte riktigt har en cocktail lane i Stockholm, så jag tänkte att då gör jag en själv på hotellet helt enkelt. Jag bollade idén med min kollega Christian Grevius som dirigerar vår barverksamhet och han tog det här fröet till en rätt dum idé egentligen och sådde en hel åker. Den mannen är verkligen helt fantastisk att jobba med och tillsammans med några riktigt bra spritvarumärken så styrde han upp ett monster till kväll som jag sent kommer glömma, berättar Daniel för ELLE mat & vin.
Sagt och gjort. Fem rum förvandlades till fem barer för en kväll, där alla hade sitt unika tema med tillhörande cocktails. De fem rummen och spritsorterna:
Rum 1: Cointreau
Haymarkets spektakulära svit 810 tog oss tillbaka till 20-talets Great Gatsby. En glittrig och dekadent tillställning med ett jazzband och klassiska cocktails som White Lady och Sidecar.
Recept på White Lady >>
Rum 2: Aperol
Alla vägar bär till en uteservering i centrala Rom. Så även terrassen till svit 801, där det under bar himmel serverades ELLE mat & vins absoluta favoritdrink Aperol Spritz.
Recept på Aperol Spritz >>
Rum 3: Monkey Shoulder
Tänk O’boy och Skogaholmslimpa med ost. I det här rummet fick vårt inre barn återuppleva 80- & 90-talets TV-spelskultur med arkadspel och filmplanscher på väggarna.
Rum 4: Campari
Föreställ dig en rubinröd Negroni i en rubinröd art deco-svit i Milano. Fotografen Christian Fang Håkansson tolkade Campari i foto och konstnären Johan Ekholm målade live.
Recept på Negroni >>
Rum 5: Hendricks Gin
Det femte och sista rummet var inrett som en viktoriansk opiumhåla i asiatisk stil. Anders från Pharmarium i Gamla Stan blandade spektakulära drinkar med gin och absint.
Vi ställde några frågor till Daniel Hermansson, Food & Beverage Manager på Haymarket, som var hjärnan bakom eventet.
Vilket var ditt favoritrum under kvällen?
– Opiumhålan var helt klart en favorit i både utförande och drinkar. Där kunde man vara sig själv för en stund.
Cocktails är trendigare än någonsin. Hur kommer det sig tror du?
– För sprit är gott! Det ökar lavinartat med bra cocktailbarer i Sverige och jag tror fler och fler börjar inse hur bra en riktigt bra cocktail faktiskt kan vara. Cocktails har ju även letat sig in som en statussymbol bland middagar och bjudningar i hemmen, så det måste på något sätt vara ett kvitto på det enorma jobb svenska bartendrar har lagt de senaste 10-15 åren för att få folk att dricka bra drinkar. Det är inte lika lätt längre för dem som försöker fuska och ta enkla genvägar. Barerna är där köken var för många år sen.
Har du någon personlig favoritcocktail?
– Som att behöva välja mellan sina föräldrar! Negroni när jag behöver det och Daiquiri när jag förtjänar det.
Ni har tidigare öppnat en tillfällig pop-up bar i en av sviterna tillsammans med Johan Evers. Kan vi se fram emot fler spännande evenemang på Haymarket?
– Absolut! 2017 har vi extremt mycket pop-ups, temaveckor och gästspel planerade precis överallt i huset. Förra året var så 2016, det är i år det händer på riktigt!