Helbakad rotselleri med smörsås
17 aug, 2017
AvRedaktionen
När rotselleri bakas länge i ugnen blir den söt i smaken och får en mjuk konsistens. Väldigt gott ihop med en syrlig smörsås som balanserar sötman.
Annons
Rotellerin går bra att baka i förväg och sedan värmas hel i ugnen eller en stund på grillen. Vill du ha en helt vegetarisk rätt kan du så klart utesluta rommen och t ex blanda ned tångrom eller hackade örter av valfri sort.
4 port
Du behöver:
rotselleri
Smörsås:
2 msk citronsaft
200 g Arla® Svenskt Smör
1 msk hackad färsk gräslök
1 msk forellrom (eller tångrom)
1 msk löjrom (eller tångrom)
salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150°.
- Skala rotsellerin och gnid in med olja och salt. Baka i nedre delen av ugnen tills den är mjuk rakt igenom, ca 2 h.
- Skär rotsellerin i klyftor.
- Värm citronsaft och vatten i en kastrull. Mixa i smöret med en stavmixer tills såsen tjocknar.
- Tillsätt gräslök, rom och smaka av med salt.
- Täck rotsellerin med såsen.
Recept: Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, för Arla
Annons