Supergod och supersnabb helgmeny av Jessica Frej
Som alltid när Jessica Frej lagar mat blir det färgglatt, generöst och inbjudande. Hon använder så få ingredienser som möjligt och förenklar momenten så långt som det går.
Vi ställde några snabba frågor till Jessica.
Vad brukar du bjuda på som drinktilltugg?
– När det är riktigt festligt så löjromschips annars gillar jag grönsaker med dipp. Det är lätt och fräscht och man är fortfarande hungrig till förrätten. I boken finns en god tahinidipp som jag älskar!
Kan du tipsa om en god välkomstdrink?
– Nu till jul, clementin mimosa. Jag pressar helt enkelt clementiner och fördelar i glas och toppar med bubbel.
Något snabbt och gott tips när sötsuget sätter in?
– Massor! I boken finns jättemånga supersnabba desserter. Kanelbulle på 3 minuter är min favorit. Rosta bröd, bred på smör, strö socker och kanel på och så njut med ett glas iskall mjölk. Nästan godare än kanelbullar…
Har du några nya och spännande favoriter på julbordet?
– Jag brukar bjuda på min laxcarpaccio istället för gravlax och så är min grönkålssallad med parmesandressing ett stående inslag numera. Recepten på detta finns också i boken.
Hur ser en perfekt nyårsmeny ut, enligt dig?
– För mig behöver det inte vara lyxigt egentligen, bara gott och mysigt. I år kommer jag fira i Thailand så tror det kommer bli massor av perfekt mogen mango, färska kokosnötter som jag älskar och kanske någon god gryta med massaman curry. Jag firar gärna nyår med de allra närmsta och pratar, lyssnar på musik och äter gott hela natten.
Vad finns alltid hemma i ditt skafferi och kylskåp?
– Smör, citroner, vitlök, vispgrädde, olivolja, fetaost och svartpeppar.
Bästa ätbara presenten att göra och ge bort?
– Beror på vem som ska få den. Till mina kompisar så är de ett par mandelkakor som jag bakar som dom är tokiga i. Marmelad är annars alltid bra eftersom det har lång hållbarhet och nästan alla tycker om det.
Här är en lättlagad meny ur Jessica Frejs kokbok Supergott och Supersnabbt (Bonnier Fakta).
FÖRRÄTT:
Vitlöksbröd med vitlökssmör
Tricket för ett gott vitlöksbröd är egentligen bara massor med smör. Testa Jessica Frejs smarriga recept så förstår ni!
Till receptet >>
HUVUDRÄTT:
Kyckling med krämig dragonsås
Det är såsen som är själva grejen med den här rätten, därav mycket sås, och vi lovar att den kommer att gå åt.
Till receptet >>
EFTERRÄTT:
Stekta persikor med hallon och glass
Den klassiska efterrätten peach melba uppfanns redan år 1893 och grunden är just kombinationen persika, hallon och glass.
Till receptet >>
Ur ”Supergott och supersnabbt” (Bonnier Fakta) av Jessica Frej
Foto: Lina Eidenberg Adamo