Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Helgmeny med snittar, oxfilé och chokladkaka

28 feb, 2019
AvRedaktionen
Helgmeny med havskräftssnittar och oxfilé.
Snittar med havskräftor och avokado, oxfilé med saltbakad rotselleri och brynt nötsmör, chokladkaka med frusna björnbär. En lyxig meny med wow-faktor. Men ändå inte svår att laga!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

FÖRRÄTT:

Snittar med havskräftor och avokado

Snittar med havskräftor och avokado.
Snittar med havskräftor och avokado.

Toppgoda mumsiga snittar. Så lyxiga, men ändå enkla att få till.

6 personer

Ingredienser:

12 havskräftstjärtar

1 avokado

1 1/2 msk crème fraiche

1 citron, saft och rivet skal

4 toastbröd

smör

Till servering:

örter

Gör så här:

  1. Halvera avokadon och ta bort kärnan. Mosa avokado i en skål och smaka av med crème fraiche, citronsaft, salt och peppar.
  2. Stansa ur 12 rundlar ur toastbröden, bred smör på båda sidorna. Rosta dem gyllene i en torr stekpanna, låt svalna på galler.
  3. Fräs kräftstjärtarna i smör i en stekpanna cirka 3–4 minuter.
  4. Bred avokadocrème på bröden och lägg på kräftstjärtarna, rivet citronskal och örter.

HUVUDRÄTT:

Oxfilé med saltbakad rotselleri och brynt nötsmör

Oxfilé med saltbakad rotselleri och brynt nötsmör.
Oxfilé med saltbakad rotselleri och brynt nötsmör.

Rotsellerin kan du förbereda, så går den här rätten snabbare att göra. Skär den då i skivor och stek snabbt i stekpanna för att få värme och lite yta på den.

Annons

6 personer

Ingredienser:

2 rotselleri

1 1/2 kg grovt salt

olivolja

800 g oxfilé

salt

nymalen svartpeppar

150 g smör

50 g skalade hasselnötter, hackade

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°.
  2. Skrubba och putsa rotsellerin. Klappa torra med kökshandduk. Lägg i en ugnsfast form. Rör ihop saltet med 1 dl olivolja, täck rotsellerin med det och baka dem i ugnen i 2 timmar.
  3. Ta ut från ugnen, låt stå och svalna i 1/2 timme. Borsta sedan bort saltet.
  4. Putsa köttet, gnid med olivolja, salt och peppar och bryn i stekpanna på alla sidor. Lägg i en ugnsfast form och kör i ugnen på 180° i cirka 20–30 minuter tills innertemperaturen är 55–60°. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
  5. Smält smöret, låt det skumma upp och skrapa kontinuerligt på botten med en slickepott tills smöret är brynt och doftar nötigt. Tillsätt hasselnötter och håll upp i en varm skål.
  6. Servera med örter.

EFTERRÄTT:

Chokladkaka med frusna björnbär

Chokladkaka med frusna björnbär.
Chokladkaka med frusna björnbär.

Frusna björnbär blir som små smycken på den här härliga kakan.

6 personer

Pajdeg:

100 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

2 1/2 msk kakao

1/2 vaniljstång, urskrapade frön

1 krm salt

1 ägg

1/2 dl mandelmjöl

3 dl vetemjöl

Chokladfyllning:

2 ark gelatinblad

250 g mörk choklad

3 1/2 dl grädde

1 1/2 msk honung

1 krm salt

Till servering:

200 g frusna björnbär

Gör så här:

  1. Rör ihop smör med florsocker, kakao, vaniljfrön och salt. Rör i ägget. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl (du kanske inte behöver allt) och samla ihop degen utan att överarbeta den. Packa in i plastfolie och låt vila i kylen minst 30 minuter.
  2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en form med avtagbar kant och med 20 cm i diameter med degen. Ställ i frysen 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 190°.
  4. Ställ in den frusna tårtbotten direkt i ugnen och grädda den i cirka 25 minuter tills den är gyllene. Låt svalna på galler.
  5. Lägg gelatinarken i en skål med iskallt vatten i 5 minuter.
  6. Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro.
  7. Värm grädde och honung tills de når kokpunkten, ta från värmen.
  8. Ta upp gelatinet och krama ur det och låt smälta i den varma grädden under omrörning.
  9. Häll sedan blandningen över den smälta chokladen, lite åt gången. Rör om ordentligt med slickepott i mitten av blandningen tills grädden och chokladen blir en blank massa. Krydda med lite salt.
  10. Häll blandningen i tårtbotten och ställ i kylen minst 3 timmar.
  11. Servera kakan med frusna björnbär på toppen.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

Här hittar du fler härliga helgmenyer >>

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons