Helgmeny med snittar, oxfilé och chokladkaka
FÖRRÄTT:
Snittar med havskräftor och avokado
Toppgoda mumsiga snittar. Så lyxiga, men ändå enkla att få till.
6 personer
Ingredienser:
12 havskräftstjärtar
1 avokado
1 1/2 msk crème fraiche
1 citron, saft och rivet skal
4 toastbröd
smör
Till servering:
örter
Gör så här:
- Halvera avokadon och ta bort kärnan. Mosa avokado i en skål och smaka av med crème fraiche, citronsaft, salt och peppar.
- Stansa ur 12 rundlar ur toastbröden, bred smör på båda sidorna. Rosta dem gyllene i en torr stekpanna, låt svalna på galler.
- Fräs kräftstjärtarna i smör i en stekpanna cirka 3–4 minuter.
- Bred avokadocrème på bröden och lägg på kräftstjärtarna, rivet citronskal och örter.
HUVUDRÄTT:
Oxfilé med saltbakad rotselleri och brynt nötsmör
Rotsellerin kan du förbereda, så går den här rätten snabbare att göra. Skär den då i skivor och stek snabbt i stekpanna för att få värme och lite yta på den.
6 personer
Ingredienser:
2 rotselleri
1 1/2 kg grovt salt
olivolja
800 g oxfilé
salt
nymalen svartpeppar
150 g smör
50 g skalade hasselnötter, hackade
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°.
- Skrubba och putsa rotsellerin. Klappa torra med kökshandduk. Lägg i en ugnsfast form. Rör ihop saltet med 1 dl olivolja, täck rotsellerin med det och baka dem i ugnen i 2 timmar.
- Ta ut från ugnen, låt stå och svalna i 1/2 timme. Borsta sedan bort saltet.
- Putsa köttet, gnid med olivolja, salt och peppar och bryn i stekpanna på alla sidor. Lägg i en ugnsfast form och kör i ugnen på 180° i cirka 20–30 minuter tills innertemperaturen är 55–60°. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
- Smält smöret, låt det skumma upp och skrapa kontinuerligt på botten med en slickepott tills smöret är brynt och doftar nötigt. Tillsätt hasselnötter och håll upp i en varm skål.
- Servera med örter.
EFTERRÄTT:
Chokladkaka med frusna björnbär
Frusna björnbär blir som små smycken på den här härliga kakan.
6 personer
Pajdeg:
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 1/2 msk kakao
1/2 vaniljstång, urskrapade frön
1 krm salt
1 ägg
1/2 dl mandelmjöl
3 dl vetemjöl
Chokladfyllning:
2 ark gelatinblad
250 g mörk choklad
3 1/2 dl grädde
1 1/2 msk honung
1 krm salt
Till servering:
200 g frusna björnbär
Gör så här:
- Rör ihop smör med florsocker, kakao, vaniljfrön och salt. Rör i ägget. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl (du kanske inte behöver allt) och samla ihop degen utan att överarbeta den. Packa in i plastfolie och låt vila i kylen minst 30 minuter.
- Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en form med avtagbar kant och med 20 cm i diameter med degen. Ställ i frysen 1 timme.
- Sätt ugnen på 190°.
- Ställ in den frusna tårtbotten direkt i ugnen och grädda den i cirka 25 minuter tills den är gyllene. Låt svalna på galler.
- Lägg gelatinarken i en skål med iskallt vatten i 5 minuter.
- Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro.
- Värm grädde och honung tills de når kokpunkten, ta från värmen.
- Ta upp gelatinet och krama ur det och låt smälta i den varma grädden under omrörning.
- Häll sedan blandningen över den smälta chokladen, lite åt gången. Rör om ordentligt med slickepott i mitten av blandningen tills grädden och chokladen blir en blank massa. Krydda med lite salt.
- Häll blandningen i tårtbotten och ställ i kylen minst 3 timmar.
- Servera kakan med frusna björnbär på toppen.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft