Helgrillad lax med örttäcke och citronpotatissallad
05 sep, 2019
AvRedaktionen
Vad kan egentligen gå snett med lax? Denna helgrillade variant passar perfekt för fest och bjudningar och gör sig allra bäst tillsammans med en god citronpotatissallad.
Annons
6 portioner
Du behöver:
1 laxsida, ca 1 kg
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Örttäcke:
75 g smör
2 msk hackad dill
1 dl hackad basilika
3 kvistar timjan, repade
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl hasselnötter
3 skivor formfranska
1/2 citron, rivet skal
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Färskpotatissallad:
ca 1 kg färskpotatis
1 knippe salladslök
1 knippe rädisor
150 g sockerärter
1 gurka
1/2 dl grovt hackad dill
Citrondressing:
2 citroner, rivet skal + saft från 1
1 dl olivolja
1 dl majonnäs
1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk honung
Till servering:
cocktailtomater
grillat bröd
sallad
Gör så här:
- Koka potatisen med skalet på i saltat vatten. Häll av och låt svalna.
Smält smöret till örttäcket i en kastrull.
- Mixa örter, nötter och bröd i matberedare till gröna smulor.
- Tillsätt citronskal och smör och kör ytterligare några sekunder. Salta och peppra.
- Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Salta, peppra och bred sedan över örttäcket på laxen.
- Sätt in en termometer, svep in i folie och grilla på indirekt värme tills innertemperaturen når 56°. Du kan också baka den i ugnen på 175°.
Gör citrondressingen så här:
- Vispa ingredienserna till citrondressingen.
- Ansa och skiva salladslök och rädisor tunt. Strimla sockerärterna. Skala gurkan, dela och gröp ur kärnorna. Skiva i halvmånar.
- Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med grönsakerna. Hacka dill och blanda ner.
- Häll över hälften av dressingen och vänd runt.
- Servera laxen med potatissalladen och resten av såsen.
Av: Anna Wendt/Söderberg Agentur
Foto: Lennart Weibull
Assistent: Sara Idre
Annons