Helgrillad makrill med marinerad råkostsallad
Helgrillad makrill med marinerad råkostsallad
4 personer
Tid: 40 minuter
Låt den feta, grillade makrillen få sällskap av fräscha, kryddiga grönsaker – en superkombination!
marinerad råkostsallad:
2 morötter
1 liten rättika (tunt hyvlad)
6 rädisor (tunt hyvlade eller skivade)
1 1/2 msk socker
3 tsk salt
1 1/2 dl risvinäger
2 tsk fisksås
3 msk limejuice
4 färska makrillfiléer
olja
salt
1 ekologiska citron (delade i klyftor)
garnering:
rostade sesamfrön
till servering:
jasminris
1 salladslök (skivad på snedden)
1 röd chili (skivad på snedden)
Lägg morötter, rättika och rädisor i en skål med isvatten. Låt stå i kallt i 15 minuter så de blir krispiga. Häll av vattnet och torka av grönsakerna. Lägg i ny skål och häll över socker och salt, täck med plastfolie och låt dra i ytterligare 15 minuter i kylen. Tillsätt vinäger och fisksås och massera in ordentligt. Låt stå i ytterligare 10 minuter. Krama ur överflödig vätska. Smaka av med limejuice och dekorera med rostade sesamfrön.
snabbpicklad gurka:
1 stor gurka (tunt skivad)
150 g böngroddar
1 msk salt
1/2 msk strösocker
1 tsk risvinäger
1 tsk kodjokaro
Lägg gurka och böngroddar i en skål tillsammans med salt och socker, blanda runt och låt stå i ca 20 minuter. Smaka av med vinäger och kodjokaro. Massera in makrillfiléerna med lite olja och salt. Grilla på medelhög värme på båda sidor så de får fin yta och knaprigt skinn. Lägg upp mak rillen på ett fat med citronklyftor och skålar med råkostsallad och picklad gurka. Servera med nykokt jasminris, toppat med chili och salladslök.