Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Helgrillad makrill med marinerad råkostsallad

03 feb, 2014
AvSofie Nyblin
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
0059_EMV1304.pdf

Helgrillad makrill med marinerad råkostsallad

4 personer

Tid: 40 minuter

Låt den feta, grillade makrillen få sällskap av fräscha, kryddiga grönsaker – en superkombination!

marinerad råkostsallad:

2 morötter

1 liten rättika (tunt hyvlad)

6 rädisor (tunt hyvlade eller skivade)

1 1/2 msk socker

3 tsk salt

1 1/2 dl risvinäger

2 tsk fisksås

3 msk limejuice

4 färska makrillfiléer

olja

salt

1 ekologiska citron (delade i klyftor)

garnering:

rostade sesamfrön

till servering:

jasminris

1 salladslök (skivad på snedden)

1 röd chili (skivad på snedden)

Lägg morötter, rättika och rädisor i en skål med isvatten. Låt stå i kallt i 15 minuter så de blir krispiga. Häll av vattnet och torka av grönsakerna. Lägg i ny skål och häll över socker och salt, täck med plastfolie och låt dra i ytterligare 15 minuter i kylen. Tillsätt vinäger och fisksås och massera in ordentligt. Låt stå i ytterligare 10 minuter. Krama ur överflödig vätska. Smaka av med limejuice och dekorera med rostade sesamfrön.

Annons

snabbpicklad gurka:

1 stor gurka (tunt skivad)

150 g böngroddar

1 msk salt

1/2 msk strösocker

1 tsk risvinäger

1 tsk kodjokaro

Lägg gurka och böngroddar i en skål tillsammans med salt och socker, blanda runt och låt stå i ca 20 minuter. Smaka av med vinäger och kodjokaro. Massera in makrillfiléerna med lite olja och salt. Grilla på medelhög värme på båda sidor så de får fin yta och knaprigt skinn. Lägg upp mak rillen på ett fat med citronklyftor och skålar med råkostsallad och picklad gurka. Servera med nykokt jasminris, toppat med chili och salladslök.

Annons