Helgrillad rostbiff med schalottenlök och rödvinssås
6–8 personer
Tid: 1 timme
Du behöver:
ca 1,2 kg hel rostbiff
salt och peppar
smör
10–12 schalottenlökar
Rödvinssås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
4 dl rödvin
3 msk kalvfond
1 msk soja
salt
1 msk socker
Till servering:
kokta haricots verts och klyftpotatis
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra köttet och bryn det i smör tillsammans med hela, skalade lökar. Lägg över köttet i en ugnsfast form och stek köttet mitt i ugnen i ca 1 timme tills köttet fått en innertemperatur på 58–60°. Låt lökarna steka med efter halva tiden. Låt köttet vila inlindat i folie några minuter före servering.
Vispa stekpannan med köttsaften och 2 matskedar smör. Vispa ner mjölet och tillsätt vatten, vin, kalvfond och soja. Smaka av med salt och socker. Häll över i en kastrull tillsammans med två av schalottenlökarna och låt allt puttra på svag värme 20 minuter.
Skär upp det varma köttet i fina skivor och servera rödvinssåsen till.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips