Helgrillad ryggbiff med bearnaisesås
4 personer
Tid: 1 timme + tid att marinera
Du behöver:
700 g ryggbiff
1 tsk dijonsenap
1 msk worcestershiresås
4 msk god olivolja
1 msk finhackad färsk timjan
flingsalt och svartpeppar
Örtig bearnaisesås:
200 g smör
1 msk finhackad schalottenlök
2 msk finhackade örter (t ex timjan, persilja och oregano)
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
1 dl crème fraiche
Till grillningen:
3 msk smält smör
3 msk god olivolja
Gör så här:
Putsa köttet rent från senor och hinnor. Blanda i en skål senap, worcestershiresås, olja, timjan, salt och peppar. Lägg ner köttet och gnid in marinaden ordentligt. Marinera köttet i minst 1 timme i kylen.
Fortsätt nu med att göra såsen. Smält smöret på svag värme. Koka upp en vid kastrull med vatten. Lägg i en annan kastrull ned lökhacket, örter, vinäger och vatten. Koka till ca 1 msk vätska återstår. Vispa ner äggulorna och förflytta kastrullen till vattenbadet. Häll försiktigt ned smöret lite i taget i en fin stråle under tiden du vispar kraftigt. Vispa tills såsen tjocknar och rör sist ner crème fraiche. Om såsen blir för tjock tillsätt någon matsked vatten.
Ta ut köttet en god stund innan det är dags att grilla så att det hinner få rumstemperatur. Torka av överflödig marinad med hushållspapper. Pensla köttet med smör/olja-blandningen men spara lite till att pensla köttet med när det är färdiggrillat. Grilla på den hetaste delen av grillen i cirka 8 minuter under tiden att du vänder köttet så att det får en fin stekyta runtom.
Grilla klart på indirekt värme i ca 10–15 minuter beroende på vilken genomsteksgrad som önskas. Glöm inte att hela tiden vända köttet. När köttet är färdigstekt lägg då upp det på fat och pensla med resten av smör/olja-blandningen. Låt köttet vila ett par minuter innan det skärs upp i skivor.
Recep: Maria Zihammou
Foto: Carina Gran