Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Helgrillad ryggbiff med bearnaisesås

12 maj, 2017
AvRedaktionen
Helgrillad ryggbiff med bearnaisesås.
Ryggbiff är perfekt att grilla. Välj ett kött av god kvalité, gärna med fettkappan kvar. Servera med en örtig bearnaisesås och valfria tillbehör.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: 1 timme + tid att marinera

Du behöver:

700 g ryggbiff

1 tsk dijonsenap

1 msk worcestershiresås

4 msk god olivolja

1 msk finhackad färsk timjan

flingsalt och svartpeppar

Örtig bearnaisesås:

200 g smör

1 msk finhackad schalottenlök

2 msk finhackade örter (t ex timjan, persilja och oregano)

2 msk vitvinsvinäger

2 msk vatten

2 äggulor

1 dl crème fraiche

Till grillningen:

3 msk smält smör

3 msk god olivolja

Gör så här:

Putsa köttet rent från senor och hinnor. Blanda i en skål senap, worcestershiresås, olja, timjan, salt och peppar. Lägg ner köttet och gnid in marinaden ordentligt. Marinera köttet i minst 1 timme i kylen.

Fortsätt nu med att göra såsen. Smält smöret på svag värme. Koka upp en vid kastrull med vatten. Lägg i en annan kastrull ned lökhacket, örter, vinäger och vatten. Koka till ca 1 msk vätska återstår. Vispa ner äggulorna och förflytta kastrullen till vattenbadet. Häll försiktigt ned smöret lite i taget i en fin stråle under tiden du vispar kraftigt. Vispa tills såsen tjocknar och rör sist ner crème fraiche. Om såsen blir för tjock tillsätt någon matsked vatten.

Annons

Ta ut köttet en god stund innan det är dags att grilla så att det hinner få rumstemperatur. Torka av överflödig marinad med hushållspapper. Pensla köttet med smör/olja-blandningen men spara lite till att pensla köttet med när det är färdiggrillat. Grilla på den hetaste delen av grillen i cirka 8 minuter under tiden att du vänder köttet så att det får en fin stekyta runtom.

Grilla klart på indirekt värme i ca 10–15 minuter beroende på vilken genomsteksgrad som önskas. Glöm inte att hela tiden vända köttet. När köttet är färdigstekt lägg då upp det på fat och pensla med resten av smör/olja-blandningen. Låt köttet vila ett par minuter innan det skärs upp i skivor.

Helgrillad ryggbiff med bearnaisesås.
Helgrillad ryggbiff med bearnaisesås.

Recep: Maria Zihammou
Foto: Carina Gran

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons