Helgrillat ingefärslamm
Så grillar du ett helt lamm
Trenden går mot att grilla hela köttbitar – helt enkelt därför att köttet blir saftigare och godare om det inte är uppstyckat. Så varför inte slå på stort och testa att helgrilla till exempel ett lamm? Passar perfekt till de stora festerna – bröllop, 50-årsfester, möhippor och svensexor.
Helt lamm går ofta att beställa via köttdisken hos din matvarubutik om du är ute i god tid, hos din lokala slaktare eller en köttleverantör, till exempel Grantelius. Säkerställ att lammet är uppträtt på spett redan från början och att en ställning till spettet medföljer. På bilden grillas lammet över en tunna, men det enklaste sättet är att gräva en grund grop och hälla kolet däri.
Totalt kommer det att gå åt cirka 20–25 kg briketter som du fyller på vid behov. Välj en grillplats som ligger i lä så att vinden inte blir avgörande för grillresultatet. Gör i ordning en rejäl bädd med briketter, lika stor som lammet. Reglera värmen genom att flytta bort eller kratta ihop kolet. Ett lamm på 10–15 kilo tar cirka 6 timmar att grilla. Med en eller fl era stektermometrar kan du se när de olika delarna på lammet blir klara och du behöver flytta bort kolet.
Vid en temperatur på 62° är köttet rosa, vid 70° är det genomstekt. Lamm är mört och svårt att översteka, grilla hellre för länge än för kort tid eller vid för hög värme så att det bränns.
Helgrillat ingefärslamm
ca 20 personer
Ett helgrillat kött blir saftigt och smakrikt, och formligen smälter i munnen. Tar lite tid, men är väl värt att pröva!
10–15 kilo lamm
5 vitlökar + 2 extra
200 g färsk ingefära + 100 g extra
3 knippen rosmarin
3 citroner
1 flaska tamarisoja
1 dl sambal oelek
Krossa vitlök, riv ingefäran grovt, zesta och pressa citronerna. Blanda med tamari och sambal oelek. Pensla allt på köttet. Gör små snitt med en vass kniv i lammet tryck in den extra vitlöken och ingefäran.