Helstekt fläskkarré med äpplen och rosmarin
6 personer
Tid: 1 timme och 20 minuter
Du behöver:
1,2 kg fläskkarré i bit
6–7 vitlöksklyftor
1 kruka rosmarin
smör
salt och peppar
3–4 röda äpplen, i klyftor
2 dl grädde
3 msk kalvfond
1 tsk fransk senap
Till servering:
rostad potatis eller hasselbackspotatis
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Putsa köttet och skär små fickor runt om med hjälp av en vass kniv. Skala vitlöksklyftorna, dela dem på längden och stick in i fickorna. Bind upp köttet med hjälp av steksnöre och stick in rosmarin kvistar under snöret. Stek karrén i en stekpanna i smör och salta och peppra.
Lägg över köttet på ett ugnsfast fat tillsammans med äppelklyftor och stek mitt i ugnen i cirka 1 timme, tills köttet har en innertemperatur på 70°. Ta ut köttet och låt det vila i folie några minuter. Sila ner stekspadet i en kastrull och häll i grädde, kalvfond och senap. Låt allt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
Servera såsen till tunt skurna köttskivor med de varma äppelklyftorna till.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips