Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Helstekt lammfilé med rotfruktbea och bönor

06 jul, 2018
AvRedaktionen
Helstekt lammfilé med rotfruktbea och bönor.
Helstekt lammfilé med rotfruktsbea och vitlöksfrästa bönor. Helt oslagbar kombination och mycket lättare att laga än det låter. Perfekt bjudmat!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 personer

Tid: 55 minuter

Persiljeblandning:

1 tvättad citron, skalet

1 dl bladpersilja

2 vitlöksklyftor (skalade)

1/2 röd chili (urkärnad)

Rotfruktbea:

500 g valfria rotfrukter (t ex morötter, palsternacka och selleri)

7 kvistar färsk dragon

1/2 dl vitvinsvinäger

100 g smör

salt och peppar

Lammfilé:

2 lammfiléer (à ca 400 g)

olivolja och smör (till stekning)

nymalen svartpeppar

Vitlöksfrästa bönor med rökt sidfläsk:

3 cm färsk ingefära

3 vitlöksklyftor

200 g rökt sidfläsk

2 msk olivolja

400 g haricots verts (frysta eller färska)

1 liten nypa chiliflakes

flingsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

Gör persiljeblandningen: Skala citronen tunt med potatisskalare utan att få med det vita. Hacka citronskal, persilja, vitlök och chili, blanda alltsammans.

Skala rotfrukterna och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Ta bladen från dragonkvistarna, lägg åt sidan. Sjud stjälkarna i vinägern, låt en tredjedel av vinägern koka bort och ställ åt sidan.

Annons

Putsa köttet. Hetta upp en stekpanna med lite smör och olivolja. Bryn köttet runt om så att det får färg. Hit kan du förbereda.

Mixa rotfrukterna. Tillsätt vinägerreduktionen och de färska dragonbladen. Tillsätt 100 g smör och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar. Täck över så att det håller sig hyfsat varmt.

Stek färdigt köttet i pannan på lägsta möjliga värme (eller i 125° i ugnen) tills innertemperaturen är 60–70° (rosa till genomstekt). Rulla filén i persiljeblandningen. Låt vila någon minut, skiva och servera med försiktigt uppvärmd rotfruktsbea och vitlöksfrästa bönor.

Tips! Har du bara morötter i bean blir den läckert knallorange.

Skala och finhacka ingefäran och vitlöken. Skär fläsket i strimlor eller tärningar. Hetta upp olivolja i en stekpanna eller wok. Fräs fläsket på medelvärme tills det får färg. Tillsätt ingefära och vitlök och fräs ytterligare en stund utan att bränna vitlöken. Hit kan du förbereda. Tillsätt haricots verts, chiliflakes, flingsalt och peppar. Fräs ett par minuter tills bönorna får lite färg men fortfarande är spänstiga. Servera till lammfilén.

Helstekt lammfilé med rotfruktbea och bönor.
Helstekt lammfilé med rotfruktbea och bönor. Foto: Ulrika Ekblom

Utdrag ur boken Fixa festen (Ica Bokförlag) av Liselotte Forslin, Mia Gahne, Jan Gradvall, Catharina Lindeberg-Bernhardssom, Anna Thunell och Mia Öhrn.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons