Helstekt lammfilé med rotfruktbea och bönor
6 personer
Tid: 55 minuter
Persiljeblandning:
1 tvättad citron, skalet
1 dl bladpersilja
2 vitlöksklyftor (skalade)
1/2 röd chili (urkärnad)
Rotfruktbea:
500 g valfria rotfrukter (t ex morötter, palsternacka och selleri)
7 kvistar färsk dragon
1/2 dl vitvinsvinäger
100 g smör
salt och peppar
Lammfilé:
2 lammfiléer (à ca 400 g)
olivolja och smör (till stekning)
nymalen svartpeppar
Vitlöksfrästa bönor med rökt sidfläsk:
3 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
200 g rökt sidfläsk
2 msk olivolja
400 g haricots verts (frysta eller färska)
1 liten nypa chiliflakes
flingsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
Gör persiljeblandningen: Skala citronen tunt med potatisskalare utan att få med det vita. Hacka citronskal, persilja, vitlök och chili, blanda alltsammans.
Skala rotfrukterna och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Ta bladen från dragonkvistarna, lägg åt sidan. Sjud stjälkarna i vinägern, låt en tredjedel av vinägern koka bort och ställ åt sidan.
Putsa köttet. Hetta upp en stekpanna med lite smör och olivolja. Bryn köttet runt om så att det får färg. Hit kan du förbereda.
Mixa rotfrukterna. Tillsätt vinägerreduktionen och de färska dragonbladen. Tillsätt 100 g smör och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar. Täck över så att det håller sig hyfsat varmt.
Stek färdigt köttet i pannan på lägsta möjliga värme (eller i 125° i ugnen) tills innertemperaturen är 60–70° (rosa till genomstekt). Rulla filén i persiljeblandningen. Låt vila någon minut, skiva och servera med försiktigt uppvärmd rotfruktsbea och vitlöksfrästa bönor.
Tips! Har du bara morötter i bean blir den läckert knallorange.
Skala och finhacka ingefäran och vitlöken. Skär fläsket i strimlor eller tärningar. Hetta upp olivolja i en stekpanna eller wok. Fräs fläsket på medelvärme tills det får färg. Tillsätt ingefära och vitlök och fräs ytterligare en stund utan att bränna vitlöken. Hit kan du förbereda. Tillsätt haricots verts, chiliflakes, flingsalt och peppar. Fräs ett par minuter tills bönorna får lite färg men fortfarande är spänstiga. Servera till lammfilén.
Utdrag ur boken Fixa festen (Ica Bokförlag) av Liselotte Forslin, Mia Gahne, Jan Gradvall, Catharina Lindeberg-Bernhardssom, Anna Thunell och Mia Öhrn.