Helstekt oxfilé med hemvispad bearnaise
6–8 personer
Tid: 40 minuter
Du behöver:
1–1 1/2 kg oxfilé i bit
salt och peppar
smör
500 g körsbärstomater
olivolja
2–3 vitlöksklyftor
flingsalt
Bearnaisesås:
150 g smör
3 äggulor
2 msk vitvinsvinäger
2–3 msk finhackad gul lök
salt och vitpeppar
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad dragon
Till servering:
rostade rotfrukter eller hasselbackspotatis
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet. Salta och peppra och bryn det i smör runt om så det får fin stekyta. Lägg köttet i en ugnsform tillsammans med tomaterna. Ringla lite olivolja på tomaterna. Skala och halvera vitlöksklyftorna och lägg ovanpå tomaterna. Strö över lite flingsalt.
Stek köttet mitt i ugnen i 25–30 minuter eller tills köttet fått en innertemperatur på 58° (medium/rare). Stektiden anpassas såklart efter smak. Låt köttet vila en liten stund innan det skärs upp i skivor.
Bearnaisesås: Smält smöret i en kastrull utan att det tar färg. Lägg äggulorna i en skål och vispa hastigt ner smöret i en tunn stråle. Såsen ska bli tjock och ljusgul. Tillsätt vinäger och vispa runt. Sätt tillbaka kastrullen på varm platta och fräs hastigt löken utan att den tar färg. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner såsen i löken. Smaka av med salt, nymalen vitpeppar och de finhackade örterna. Servera såsen varm eller kall till det nystekta köttet och de varma tomaterna.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips