Helt magisk banana split med brynt smör-glass
29 dec, 2020
Uppdaterad variant av den klassiska desserten, här med härlig brynt smör-glass och karamelliserade bananer.
Annons
Banana split med brynt smör-glass
Barndomens banana split blir vuxengod med brynt smör i glassen och karamelliserade bananer.
4 personer
brynt smör-glass
60 g smör
3 äggulor
3/4 dl muskovadosocker
1 1/2 dl standardmjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 krm havssalt
rostade mandelflagor
50 g mandelflagor
1 dl florsocker
2 msk vatten
chokladsås
80 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 krm salt
karamelliserade bananer
4 bananer
4 msk socker
Gör så här:
- Bryn smöret i tjockbottnad kastrull tills det börjar bubbla och doftar nötigt. När det tystnar är smöret färdigt. Låt svalna.
- Vispa äggulor och socker luftigt.
- Värm grädde och mjölk, häll det över äggvispet, häll tillbaka i kastrullen och värm upp röran till 85°. Ta från värmen, rör ner brynt smör och salt. Sila upp i bunke, ställ i kylen tills det är genomkallt. Frys sedan i glassmaskin eller i frysen och rör då om då och då till du får en krämig glass.
- Sätt ugnen på 180°. Rör ihop mandelflagor med florsocker och vatten och fördela dem på bakplåtspappersklädd plåt i 10–12 minuter tills de är gyllene och spröda. Låt svalna och bryt i bitar.
- Grovhacka chokladen. Värm grädden tills den nästan kokar, ta från värmen och rör ner chokladhacket tills den smält. Krydda med salt.
- Skär bananerna på längden. Lägg dem på tallrik med snittytan uppåt och strö över ett jämnt lager socker. Bränn av med brännare.
- Lägg på kulor av glass, chokladsås och rostade mandelflagor och servera genast.
Annons