Hemgjorda pommes frites med dippsåser
10 små glas
Tid: 1 timme
Pommes frites:
1 liter frityrolja
4 stora bakpotatisar
salt
Gör så här:
Skrubba bakpotatisarna och låt skalet sitta kvar. Skär i stavar ca 1 cm tjocka och torka dem med papper så att de blir torra. Häll frityroljan i en vid kastrull. Värm till 120°. Lägg i potatisstavarna och fritera i cirka 10 minuter tills de blir mjuka. Ta sedan upp dem med hålslev och lägg på tidningspapper. Värm oljan till 180° och lägg i stavarna igen. Låt de friteras tills de är gyllene och krispiga, ca 5 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på tidningspapper. Salta och doppa i såserna.
Majodipp med citron
4 personer
Tid: 20 minuter
Egen majonnäs är guld värd!
Du behöver:
2 äggulor
1 tsk citronsaft
2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta (pressad)
2 krm salt
Gör så här:
Se till att alla ingredienser är rumstempererade innan du sätter igång. Rör samman äggulor och citronsaft. Droppa i oljan och vispa hela tiden tills all olja har gått ihop till en fin majonnäs. Pressa i en vitlöksklyfta och smaka av med salt.
Het salsa
4 personer
Tid: 30 minuter
Het, stark och söt på en och samma gång.
Du behöver:
1 msk olivolja
1 gul lök (finhackad)
1 hel röd chili (finhackad och -urkärnad)
1 burk krossade tomater
4 vitlöksklyftor (pressade)
2 tsk socker
2 krm salt
Gör så här:
Häll olivoljan i en kastrull på medelvärme och fräs lök i oljan tillsammans med chilin tills den är mjuk men inte fått färg. Tillsätt de krossade tomaterna, pressad vitlök, socker och salt. Låt sjuda cirka 10 minuter. Smaka av med salt och socker. Häll upp i en skål och låt svalna.
Av: Frida Anthin-Broberg
Foto: Lina Östling