Hemgjorda rotfruktschips
Tid: 35 minuter
4 personer
Du behöver:
2 blå kongo potatis
1 rödbeta eller polkabeta
1 potatis av fast sort, t ex Bintje
1 morot
2–3 dl vegetabilisk olja
Gör så här:
Skala rotfrukterna och skiva dem tunt i en mandolin eller med hjälp av en osthyvel. Hetta upp oljan till 160°. Kontrollera temperaturen genom att doppa ner en bit vitt bröd i oljan. När brödet blir gyllenbrunt på en minut är det dags att börja fritera.
Fritera rotfrukterna, lite i taget, tills de blivit gyllenbruna. Det tar ca 3-5 min. Ta upp chipsen med hålslev, bred ut dem på ett papper och låt torka. Salta och fritera nästa omgång.
Tips när du friterar!
Var noga med att oljan inte blir överhettad och ha alltid ett lock nära till hands för att kväva elden om oljan blir för het och börjar brinna. Häll aldrig på vatten, då riskerar den brinnande oljan att spridas.
Sätt inte på fläkten förrän efter friteringen. Olja följer med vattenångan upp i fläkten och kan antändas om oljan skulle fatta eld. Öppna ett fönster och vädra istället.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner