Hemmagjord färskost i laxknyten
ca 20 st
Tid: 20 minuter + 6 timmar i kyl
Du behöver:
1 liter filmjölk
2 dl crème fraiche
smaksättning (t.ex., vitlök, citron, gräslök, flingsalt och svartpeppar)
700 g rökt lax (skivad)
romansallad
Gör så här:
Häll upp ingredienserna till osten i en kastrull och rör om. Låt massan stå på låg, låg värme tills den börjar vassla sig, det vill säga skiktar sig. Täck ett durkslag med en ren handduk och häll försiktigt över ostmassan. Täck över ostmassan med handdukskanterna, ställ en kastrull under och ställ in i kylen minst 6 timmar.
Smaksätt den sedan med valfria smaker, till exempel pressad vitlök, klippt gräslök, citronzest samt flingsalt och svartpeppar efter smak. Klicka ut på rökta laxskivor och rulla ihop. Lägg dem på ett romansalladsblad och ät dem direkt med händerna.
Av: Caroline Rittfeld och Charlotte Alexandre Nordin
Foto: Peter Erlandsson