Hemmagjorda langos med goda toppings
Langos fick stort genomslag på Vattenfestivalen i Stockholm i början av 90-talet. Köerna ringlade sig långa till langosstånden och folk kunde inte få nog av de friterade bröden med toppings som ost, räkor, gräddfil och rödlök.
När festivalen gick i graven glömde många bort den ungerska maträtten men nu är den minst lika populär igen. Den enda skillnaden är att du inte längre behöver gå på festival för att äta langos. Nej, nu kan du göra dem hemma i ditt eget kök.
Små langos med romtopping
Langos är perfekt att servera i miniformat som små lyxbitar när man har många gäster. Varför inte som tillbehör till kräftor?
6 personer
Tid: 1½ timme
Du behöver:
½ paket jäst à 50 g
2 dl kallt vatten
1 skalad kokt potatis
ca 6 dl vetemjöl (spara lite till utbakning)
1 tsk salt
ca ½ liter olja till fritering
Garnering:
löjrom eller annan rom
crème fraiche
tunt skivad rödlök
grovkrossad svartpeppar
dill
ev salladsblad
ev limeklyftor
Gör så här:
- Smula ner jästen i det kalla vattnet och rör tills den har löst sig helt. Pressa potatisen i en bunke och rör ihop med mjölet. Tillsätt vattnet med den utblandade jästen samt salt och arbeta ihop till en deg som är slät och ganska lös. Täck och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
- Ta upp degen på en mjölad bänk och kavla ut tills den är 1 cm tjock. Tryck ut 12 cirklar, 6–7 cm i diameter, och låt jäsa 10–15 minuter.
- Hetta upp oljan i en kastrull till 160–180° och fritera rundlarna i omgångar, ca 2 minuter per sida.
- Ta upp langosen och låt rinna av på en hushållspapper. Servera dem direkt toppade med en klick rom, crème fraiche, rödlök, svartpeppar och dill. Servera gärna med några salladsblad och limeklyftor.
Recept: Miki Cutic och Josefine Martholm
TRE FÖRSLAG PÅ TOPPINGS:
Här tre smaskiga recept hämtade från Daniel Lakatosz blogg: