Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Pepparlax med coleslaw i kapris- och körvelmajonnäs

04 dec, 2014
AvOlle Arnell
I boken Glöd med Björn Frantzén (Bonnier fakta) hittade vi den här heta laxen med en hejdundrande coleslaw! Den verkade alldeles god för att missa, så vi provade den.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Pepparlax med coleslaw i kapris- och körvelmajonnäs.
Pepparlax med coleslaw i kapris- och körvelmajonnäs.

4 personer

Tid: 45 minuter

Du behöver:

800 g laxfilé

2 tsk hel svartpeppar

2 tsk hel rosépeppar

2 tsk hel sechuanpeppar

1 msk salt

1 msk farinsocker

Kapris- & körvelmajonnäs:

1 äggula

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

2 msk kapris

1 dl hackad körvel

1 dl neutral rapsolja

Skörde-coleslaw:

2 morötter

1/4 kålrot (ca 100 g)

1/4 rotselleri (ca 100 g)

100 g rödkål

100 g grönkål

2 msk kaprisspad

2 msk crème fraiche

salt

Gör så här:

Mixa äggula, vinäger, senap, kapris och hälften av körveln i matberedare eller med stavmixer, till majonnäsen. Droppa sakta ner oljan under ständig mixning tills det blir en emulsion, öka sedan mängden.

Annons

Skala och hyvla morötterna tunt. Skala och strimla kålrot och rotselleri. Strimla rödkålen. Plocka bladen från grönkålen och strimla dem. Blanchera kålrot och rotselleri i saltat vatten i cirka 1 minut. Kyl av dem i isvatten och låt torka på hushållspapper. Vänd ihop strimlorna med majonnäs, kaprisspad och crème fraiche. Smaka av med salt.

Putsa laxen fri från skinn och bruna delar. Mal pepparsorterna grovt och blanda dem med salt och farinsocker. Gnid in laxen med kryddorna och låt stå i 30 minuter.

Grilla laxen på direkt värme och under lock i cirka 5 minuter på båda sidor tills innertemperaturen är 40–45°.

Dela citronen och grilla snittytan över kraftig glöd, den får gärna bli lite bränd.

Lägg upp coleslaw på en tallrik och bryt laxen i lamellbitar ovanpå. Toppa med resten av körveln och pressa den grillade citronen över. Bjud gärna surdegsbröd till.

Smakprovarens kommentar:

– Dessa vintriga grönsaker blir med kapris- och körvelmajonnäsen riktigt fräsch och god. Grönkålen kan ge en metallisk smak, så vill du, kan du blanchera den (låta ligga i uppkokt, salt vatten i cirka 30 sekunder) också, tillsammans med kålroten och rotsellerin. Laxen är riktigt god och pepprig och alla smaker passade riktigt fint ihop. Jag tycker om min coleslaw lite krämigare, så jag hade i två extra matskedar olja i majonnäsen. Då blir den rätt tjock men får bra konsistens eftersom kaprislagen också ska blandas med i den.

Recept: Björn Frantzén
Foto: Erik Olsson

9789174244168

Björn Frantzéns bok som receptet är hämtat ur.

Annons