Het pho (nudelsoppa)
4–6 personer
Tid: ca 80 minuter
Buljong:
1 msk neutral olja
2 gula lökar
2 stora morötter (grovhackade)
5 cm färsk ingefära (skalad och finhackad)
6 nejlikor
2 kanelstänger
4 stjärnanis
2 msk fisksås
1 1/2 liter ox- eller grönsaksbuljong
Till servering:
300 g breda risnudlar
6 salladslökar
1/2 kruka mynta
2 stjälkar thaibasilika
1/2 kruka koriander
1–2 chili (gärna thaichili)
3–4 msk friterad vitlök
100 g mungbönsgroddar
Till servering:
hoisinsås
vietnamesisk fisksås
chilisås
Gör så här:
Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs den finhackade löken, morot, ingefära och kryddor i någon minut. Slå på buljongen och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme i cirka 1 timme utan lock. Smaka av buljongen när den kokat samman, tillsätt eventuellt lite salt. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Strimla salladslöken grovt. Grovhacka mynta, basilika och koriander och finhacka chilin. Fördela allt detta i soppskålar tillsammans med mungbönsgroddarna. Fyll skålarna med soppa. Strö friterad vitlök på toppen och servera genast. Låt alla själva ta för sig av hoisinsås, fisksås och chilisås.