Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Highland Park firar 225 år – med mäktigt samarbete med Gwendoline Christie

20 dec, 2023
AvNami Kawakita
Highland Park firar 225 år – med mäktigt samarbete med Gwendoline Christie
Annabel Elston
Highland Park är på något av en resa. Inte bara firar Highland Park 225 år av whiskytillverkning, de har också inlett ett kreativt samarbete med den hyllade skådespelerskan Gwendoline Christie!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbittersBrand logo
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbitters

För att fira nästan ett kvarts årtusende av whiskytillverkning bjuder Highland Park in den kreativa kraften Gwendoline Christie för att utforska öarnas extraordinära natur och varumärkets rika arv på Orkney.

Gwendoline Christie fångade mångas hjärtan i sin hyllade roll som Brienne of Tarth i Game of Thrones, sedan dess har den normbrytande skådespelerskan tagit världen med storm. Något som delas med prisbelönta Highland Park, en udda fågel i whiskyvärlden tack vare sin avlägsna plats och distinkta smakprofil.

Annons

– Inspirerad av hennes kreativa anda och vilja att utmana normer kändes Gwendoline Christie som den perfekta personen att forma och dela vår historia med, säger Paul Condron, Global Brand Director på Highland Park.

Mäktigt samarbete med Gwendoline Christie och Highland Park
Annabel Elston

I ett par kortfilmer får vi följa med Gwendoline Christie på en resa genom det arv Highland Park gjort för att bli den whisky den är idag. Hon upptäcker Hobbister Moor, där kullar av ljungmark smaksätter torven som växer nedan med en intensiv blommig karaktär. Det är denna unika torv som ger Highland Park dess signatursöta och subtilt rökiga karaktär. Följ med när Christie besöker några av Orkneyöarnas historiska landmärken och på en privat visning på det 225 år gamla destilleriet Highland Park, där hon upptäcker vad som gör whiskyn så distinkt.

Annons

– Orkney har ett fantastiskt landskap, som jag fått möjlighet att utforska på plats för att se hur miljön och samhället påverkar kulturarvet, men också smaken och andan hos Highland Park. Jag har alltid hämtat inspiration från min omgivning, och jag älskade att fördjupa mig i hur Highland Park också är djupt formad av sin omgivning, säger Gwendoline Christie.

Drinkar skapade av Cadierbaren

Grand Hôtels Cadierbaren har tagit fram två exklusiva drinkar på Highland Park 12 Years – en whisky med en nyanserad, rökig smak med fatkaraktär. Här hittar du inslag av torkad frukt, ljunghonung, citrus och vanilj. En whisky väl passande att avnjutas som den är eller i en välkomponerad drink.

Orkney Moors

Friska drinken Orkney Moors
Highland Park Orkney Stories Caroline Borg @carolineborg

1 drink

Annons

Du behöver:

4 cl Highland Park 12 Years
4 cl Ljung- och kamomill-cordial
Sodavatten

Ljung- och kamomill-cordial:

7 g ljung
10 g kamomill
500 ml vatten
250 g socker
8 g mjölksyra

Gör så här:

  1. Ljung/kamomill-cordial: Låt ljung och kamomill dra med vatten i 24 h vid rumstemperatur.
  2. Kaffefiltrerar och tillsätt socker och mjölksyra. Har du inte mjölksyra så använd istället 5g citronsyra.
  3. Bygg i tunt, krispigt highballglas med klar is. Toppa med sodavatten och garnera med en vacker ätbar blomma

Rugged coastlines

Rugged Coastlines är en lyxig whiskycocktail att bjuda på
Highland Park Orkney Stories Caroline Borg @carolineborg

1 drink

Du behöver:

5 cl Highland Park 12 Years
2 cl salt karamell
2cl björnbärssyra
Ostronblad

Salt karamell:

500 g socker
500 ml vatten
40 g ostronblad
4 g salt

Björnbärssyra:

250 g björnbär
500 ml
8 g äppelsyra
4 g mjölksyra.

Gör så här:

  1. Salt karamell med ostronblad: Karamellisera socker i botten på en stekpanna. Tillsätt vatten när det har karamelliserat. Lös upp. Addera ostronblad medans vätskan fortfarande är varm. Låt stå i 24h vid rumstemperatur. Sila och addera salt.
  2. Björnbärssyra: Värm upp björnbär till 90C med vatten i en kastrull. Låt svalna. Sila genom kaffefilter och tillsätt äppelsyra och mjölksyra. Har du inte dessa hemma så använd 9g citronsyra.
  3. Rör alla ingredienser i ett rörglas med mycket is.
  4. Sila upp i ett rocksglas med en stor bit klar is. Garnera med ett färskt ostronblad.

Följ med på hela resan på highlandparkwhisky.com.

Foto: Annabel Elston, Caroline Borg

Annons