Hjärtformat knäckebröd
Du behöver:
25 g färskjäst
1 msk salt
2 msk kumminfrön
ca 3 liter grovt rågmjöl
Gör så här:
Lös upp jästen i lite kallt vatten i en bunke. Häll på totalt 1 liter vatten och tillsätt salt, kumminfrön och rågmjöl och blanda till en lös deg. Täck bunken med plast eller aluminiumfolie och låt stå över natten. Arbeta i mera mjöl i degen. Den ska fortfarande vara ganska lös. Ta upp den på mjölat bakbord och dela den i valfritt antal lika stora delar som formas till runda bullar. Det går lättast om man gör små bullar och kavlar i rikligt med mjöl. Kavla ut varje del till en lövtunn liten kaka. Ta en lagom stor pepparkaksform och stansa ut hjärtan. Gör håll i mitt i varje hjärta. Låt jäsa, gärna ovanpå varandra med bakduk eller smörgåspapper emellan, cirka 2 timmar. Sätt under tiden på ugnen på 275°. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och ugnsgrädda i cirka 5 minuter. Låt svalna utan att täcka över dem. Förvaras torrt.