Hjärtmusslor i krämig vitvinssås
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Hjärtmusslornas delikata smak förhöjs när de serveras med en krämig vitvinssås och färskpressad citron.
Annons
Hjärtmusslor i krämig vitvinssås
Lägg gärna musslorna i en skål med kallt saltvatten och låt stå i kylen i 1 timme innan tillagning. Det hjälper till att avlägsna eventuell sand som kan finnas i musslorna.
6 portioner
Annons
Du behöver:
1 kg hjärtmusslor
2 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1 msk smör till stekning
1 msk olivolja till stekning
1 dl vitt vin
3 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
2 msk pressad citronsaft
Till servering:
2 nävar bladpersilja
1 citron
1 gott bröd
Gör så här:
- Skölj och skrubba musslorna noggrant och kasta de öppna musslor som inte stänger sig när du lätt knackar dem mot köksbordet. Skala och hacka vitlöken. Skölj och hacka salladslöken (spara lite av den gröna toppen till servering).
- Stek salladslök och vitlök i smör och olja i en stor kastrull i 1–2 minuter, tills de fått lite färg. Tillsätt musslorna och stek snabbt. Häll i vitt vin i kastrullen och låt det koka upp. Tillsätt sedan buljong och grädde och låt det koka i 1–2 minuter under lock eller tills musslorna har öppnat sig. Ta upp musslorna ur kastrullen med en hålslev och låt såsen koka i ytterligare 3–4 minuter. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Häll tillbaka musslorna i kastrullen och låt dem koka med en kort stund.
- Till servering: Skölj och hacka persiljan och blanda den med musslorna tillsammans med den hackade salladslöken. Skär citronen i klyftor och servera genast musslorna tillsammans med citron och ett gott bröd.
Foto: Lene Samsø
Annons