Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Hjärtmusslor i krämig vitvinssås

25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Recept på hjärtmusslor i krämig vitvinssås
Hjärtmusslornas delikata smak förhöjs när de serveras med en krämig vitvinssås och färskpressad citron.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Hjärtmusslor i krämig vitvinssås

Lägg gärna musslorna i en skål med kallt saltvatten och låt stå i kylen i 1 timme innan tillagning. Det hjälper till att avlägsna eventuell sand som kan finnas i musslorna.

Delikata hjärtmusslor serveras här i en krämig vitvinssås med färskpressad citron och ett gott bröd

6 portioner

Annons

Du behöver:

1 kg hjärtmusslor
2 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1 msk smör till stekning
1 msk olivolja till stekning
1 dl vitt vin
3 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
2 msk pressad citronsaft

Till servering:

2 nävar bladpersilja
1 citron
1 gott bröd

Gör så här:

  1. Skölj och skrubba musslorna noggrant och kasta de öppna musslor som inte stänger sig när du lätt knackar dem mot köksbordet. Skala och hacka vitlöken. Skölj och hacka salladslöken (spara lite av den gröna toppen till servering).
  2. Stek salladslök och vitlök i smör och olja i en stor kastrull i 1–2 minuter, tills de fått lite färg. Tillsätt musslorna och stek snabbt. Häll i vitt vin i kastrullen och låt det koka upp. Tillsätt sedan buljong och grädde och låt det koka i 1–2 minuter under lock eller tills musslorna har öppnat sig. Ta upp musslorna ur kastrullen med en hålslev och låt såsen koka i ytterligare 3–4 minuter. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Häll tillbaka musslorna i kastrullen och låt dem koka med en kort stund.
  3. Till servering: Skölj och hacka persiljan och blanda den med musslorna tillsammans med den hackade salladslöken. Skär citronen i klyftor och servera genast musslorna tillsammans med citron och ett gott bröd.

Foto: Lene Samsø

Annons