Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Hjortracks med pumparisotto och inlagd lök

20 sep, 2011
AvRedaktionen
Hjortracks med pumparisotto och inlagd lök.
Hjorten bakas med timjan och vitlök och får en fantastisk smak som passar fint till den krämiga risotton med pumpa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: 1 timme och 30 minuter

Ingredienser:

1,2 kg hjortracks

salt och nymalen svartpeppar

4 + 3 + 2 msk smör

3 vitlöksklyftor, krossade

2 timjankvistar

1 påse steklök

1/2 dl ättiksprit (12 %)

1 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

4 msk kycklingfond + 1 1/2 liter vatten

3 schalottenlökar

3 dl risottoris (gärna carnaroli)

2 dl torrt vitt vin

1 msk timjan (finhackad)

1 butternutpumpa (ca 350 g)

citron

50 g parmesanost (finriven)

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°. Salta, peppra och bryn köttet i 4 msk smör tillsammans med krossade vitlöksklyftor och timjan. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper och häll över smör, vitlök och timjan. Stek klart i mitten av ugnen till en innertemperatur på 58° (använd digitaltermometer, ca 1 timme). Låt vila minst 10 minuter innan tranchering.

Koka löken i cirka 5 minuter. Skölj i kallt vatten och skala. Blanda ättika, socker och 1 1/2 dl vatten. Rör tills sockret löst sig i vätskan. Lägg löken i lagen i minst 30 minuter (gärna längre).

Annons

Koka upp fond med 1 1/2 liter vatten.

Skala och finhacka schalottenlöken och fräs i 3 msk smör och tillsätt riset. Fräs ca 1 minut tills riset är glansigt och nästan transparent. Tillsätt lite vin, en slev kokande buljong och timjan. Tillsätt sedan vin och fond i omgångar och låt det sakta koka in i riset under ständig omrörning tills riset är genomkokt men fortfarande har en lite ”tuggig” kärna.

Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar (cirka 1 x 1 cm) och stek i smör tills de nästan är mjuka. Vänd ner pumpan i risotton och låt koka klart tillsammans med riset.

Smaka av risotton med pressad citron, salt och svartpeppar. Rör ner parmesan strax innan servering. Späd eventuellt risotton med mer buljong – en perfekt risotto ska vara rinnigt krämig och nästan flyta ut på tallriken.

Servera köttet tillsammans med risotto, inlagd lök och lingonchutney.

Hjortracks med pumparisotto och inlagd lök.
Hjortracks med pumparisotto och inlagd lök.

Recept: Tove Nilsson

Foto: Jenny Grimsgård

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons