Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Hjortron med vaniljkräm och rågsmulor

25 sep, 2017
AvRedaktionen
Hjortron med vaniljkräm och rågsmulor.
Nordiska smaker som friska hjortron och krispiga rågsmulor serveras med en läcker vaniljkräm. Ett perfekt avslut på en måltid!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Du behöver:

2 dl hjortron, frysta eller färska

1 dl strösocker

Vaniljkräm:

1 vaniljstång

5 dl mjölk

6 äggulor

1 ½ dl strösocker

¾ dl maizenamjöl

25 g smör

1 dl vispgrädde

Rågsmulor:

50 g smör

½ dl rågflingor

½ dl strösocker

1 msk vetemjöl

Gör så här:

  1. Rör försiktigt ihop bär och socker.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång och mjölk i en tjockbottnad kastrull ock koka upp. Ta från värmen och låt dra i 15 minuter.
  3. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.
  4. Ta bort stången från mjölken. Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under vispning. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smör. Sila och låt kallna.
  5. Vispa grädden och vänd ner i krämen vid servering.
  6. Blanda alla ingredienser till rågsmulorna och strö ut över en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn på 200° i 20 minuter. Rör om regelbundet.
  7. Servera hjortronen med vanilj-krämen och rågsmulor spridda över.
Hjortron med vaniljkräm och rågsmulor.
Hjortron med vaniljkräm och rågsmulor.

Recept: Markus Aujalays

Ur: Markus mat (Nygren & Nygren)
Foto: Ingvar Eriksson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons