Hjortron med vaniljkräm och rågsmulor
25 sep, 2017
AvRedaktionen
Nordiska smaker som friska hjortron och krispiga rågsmulor serveras med en läcker vaniljkräm. Ett perfekt avslut på en måltid!
Annons
4 personer
Du behöver:
2 dl hjortron, frysta eller färska
1 dl strösocker
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
5 dl mjölk
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
¾ dl maizenamjöl
25 g smör
1 dl vispgrädde
Rågsmulor:
50 g smör
½ dl rågflingor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
Gör så här:
- Rör försiktigt ihop bär och socker.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång och mjölk i en tjockbottnad kastrull ock koka upp. Ta från värmen och låt dra i 15 minuter.
- Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.
- Ta bort stången från mjölken. Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under vispning. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smör. Sila och låt kallna.
- Vispa grädden och vänd ner i krämen vid servering.
- Blanda alla ingredienser till rågsmulorna och strö ut över en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn på 200° i 20 minuter. Rör om regelbundet.
- Servera hjortronen med vanilj-krämen och rågsmulor spridda över.
Recept: Markus Aujalays
Ur: Markus mat (Nygren & Nygren)
Foto: Ingvar Eriksson
Annons